Kalamáry: Tajemství křupavé chuti moře

Kalamáry

Kalamáry: mořští měkkýši

Kalamáry patří do třídy hlavonožců a jsou blízcí příbuzní chobotnic a sépií. Vyznačují se protáhlým, torpédovým tvarem těla, deseti chapadly (osm kratších a dvě delší, zatažitelná) a velkýma, dobře vyvinutýma očima. Kalamáry jsou draví živočichové a živí se rybami, korýši a jinými bezobratlými. Loví pomocí svých chapadel, která jsou vybavena přísavkami s háčky. Kalamáry se vyskytují ve všech světových oceánech, od tropických vod až po chladná moře. Některé druhy žijí v mělkých pobřežních vodách, jiné se potápějí do velkých hloubek. Kalamáry jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha zemích světa a loví se pro maso, které je bohaté na bílkoviny a má nízký obsah tuku.

Výskyt a životní prostředí

Kalamáry, fascinující hlavonožci s protáhlým tělem a deseti chapadly, obývají slané vody celého světa. Od chladných hlubin oceánů až po teplejší pobřežní vody, kalamáry se dokázaly přizpůsobit široké škále životních podmínek. Různé druhy kalamárů preferují různá prostředí. Některé druhy, jako například kalmar obecný, se vyskytují v hojném počtu v mělkých vodách kontinentálního šelfu. Jiné druhy, jako je například krakatice obrovská, žijí v hlubokých vodách oceánu, kde panuje tma a chlad. Kalamáry jsou aktivní dravci a jejich potravu tvoří ryby, korýši a další mořští živočichové. Svou kořist loví pomocí chapadel vybavených přísavkami. Kalamáry hrají důležitou roli v mořském ekosystému, a to jak jako predátoři, tak i jako kořist pro větší živočichy, jako jsou například žraloci, tuňáci a vorvani.

Kalamáry, ty mořské potvory s chapadly, jsou pro mne symbolem exotiky a dálek.

Hana Nováková

Anatomie a fyziologie

Kalamáry, fascinující hlavonožci obývající slané vody celého světa, se pyšní pozoruhodnou anatomií a fyziologií. Jejich torpédovité tělo, uzpůsobené k rychlému pohybu, je zakončeno deseti chapadly - osmi kratšími a dvěma delšími, zlověstně se stahujícími lovnými chapadly. Každé chapadlo je pokryto přísavkami, které jim umožňují pevně uchopit kořist. Kalamáry se pohybují pomocí reaktivního pohonu - nasávají a prudce vypouštějí vodu ze svého plášťové dutiny, čímž vytvářejí silný proud, který je žene vpřed. Uvnitř jejich těla se nachází chitinová schránka zvaná sépie, která jim slouží jako opora a ochrana. Kalamáry jsou také mistři kamufláže. Dokážou měnit barvu své kůže díky specializovaným buňkám zvaným chromatofory, čímž splývají s okolím a stávají se pro svou kořist téměř neviditelnými. Jejich sofistikované oči, podobné těm našim, jim poskytují vynikající zrak, který jim pomáhá lovit a orientovat se v jejich vodním prostředí. Kalamáry jsou fascinující stvoření s mnoha úžasnými adaptacemi, které jim umožňují prospívat v mořských hlubinách.

Kalamáry v potravním řetězci

Kalamáry hrají v mořském ekosystému klíčovou roli, a to jak jako dravci, tak jako kořist. Tito inteligentní hlavonožci jsou aktivními lovci, kteří se živí širokou škálou menších organismů. Jejich jídelníček zahrnuje ryby, korýše, jako jsou krevety a krabi, a další měkkýše, včetně menších druhů kalmarů. Kalamáry loví pomocí svých chapadel, která jsou vybavena ostrými háčky zvanými přísavky. Ty jim umožňují pevně uchopit kořist a přitáhnout ji k zobákovitému ústnímu otvoru, kde ji rozdrtí silnými čelistmi. Samotní kalmáři se stávají potravou pro mnoho mořských živočichů, včetně větších ryb, jako jsou tuňáci a žraloci, mořských ptáků, tuleňů a dokonce i vorvaňů. Tato vzájemná závislost predátorů a kořisti je nezbytná pro udržení rovnováhy v mořském potravním řetězci.

Kalamáry jako potrava

Kalamáry, hlavonožci s protáhlým tělem a charakteristickými chapadly, jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha kuchyních světa. Jejich maso je bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály, včetně vitamínu B12, selenu a zinku. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií jsou kalamáry považovány za relativně zdravou potravinu. Chuťově jsou kalamáry jemné, lehce nasládlé a jejich textura je pevná a pružná. Připravují se různými způsoby – smažením, grilováním, dušením či vařením. Oblíbené jsou kalamáry smažené v těstíčku, grilované s česnekem a bylinkami nebo dušené v rajčatové omáčce. Při tepelné úpravě je důležité kalamáry nepřepálit, jinak ztvrdnou a ztratí svou jemnou chuť. Kromě celých kalamárů se konzumují také jejich chapadla, která se často používají do salátů, těstovin nebo rizota.

Rybolov a chov

Kalamáry, fascinující hlavonožci s torpédovitým tvarem těla, se stávají stále důležitější součástí světového rybolovu. Jejich rychlý růst a krátký životní cyklus z nich dělají atraktivní cíl pro komerční rybolov. Kalamáry se loví především v noci, kdy se vydávají do horních vrstev oceánu za potravou. Rybáři k jejich lovu používají různé metody, včetně sítí a jiggingu, techniky spočívající v nahazování a vytahování nástrahy napodobující pohyb kořisti. Kvůli rostoucí poptávce po kalamárech jakožto potravě se rozvíjí i jejich chov v umělých podmínkách. Akvakultura kalmárů je však stále ve fázi vývoje a potýká se s řadou výzev, jako je například náročný odchov larev a riziko šíření nemocí. Navzdory těmto překážkám skýtá chov kalmárů slibný potenciál pro udržitelnou produkci mořských plodů v budoucnosti.

Vlastnost Kalamáry
Živočišný druh Hlavonožec
Počet chapadel 10 (8 ramen + 2 delší chapadla)

Zajímavosti o kalamárech

Kalamáry, fascinující hlavonožci s protáhlým tělem a deseti chapadly, v sobě skrývají mnoho zajímavostí. Věděli jste například, že kalamáři dokáží měnit barvu pleti? Díky speciálním buňkám, zvaným chromatofory, se dokáží bleskurychle přizpůsobit svému okolí a splynout s ním. Tato pozoruhodná schopnost jim slouží jak k lovu nicnetušící kořisti, tak k úniku před predátory. Další zajímavostí je, že kalamáři mají tři srdce: dvě žaberní, která pumpují krev do žáber, a jedno systémové, které zajišťuje cirkulaci krve do zbytku těla. A co jejich inkoust? Ten slouží nejen k matení nepřítele, ale obsahuje i látky s antibakteriálními účinky. Kalamáři jsou zkrátka fascinující tvorové, kteří nám i přes svůj bizarní vzhled stále skrývají mnohá tajemství.

Publikováno: 30. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití