Kombinovaný sporák: Revoluce ve vaší kuchyni?

Kombinovaný Sporák

Výhody kombinovaného sporáku

Moderní kombinovaný sporák je skvělým řešením pro každou domácnost. V jednom spotřebiči získáte to nejlepší z plynového i elektrického vaření spolu s víceúčelovou troubou. Vaření na plynovém hořáku vám dá dokonalou kontrolu nad teplotou, což je nenahraditelné třeba při přípravě omáček nebo při smažení řízků. Elektrické plotýnky zase perfektně fungují s moderním nádobím s rovným dnem, takže například ranní káva nebo polévka se ohřeje rovnoměrně. V troubě můžete využít klasický ohřev shora i zdola, a když zapnete horkovzduch, upečete najednou i několik plechů buchet. Díky chytrému propojení všech těchto možností zvládnete připravit prakticky cokoliv - od křupavého chleba až po šťavnatou pečeni. Prostě ideální společník pro každého, kdo rád vaří a chce mít v kuchyni spolehlivého pomocníka.

Druhy varných desek

Když se rozhodujeme pro nový sporák do kuchyně, kombinovaný model může být skvělou volbou. Tyhle šikovné pomocníky dneska nabízejí spoustu možností - můžeme mít třeba varnou desku s různými typy ohřevu nebo kombinaci více způsobů vaření. Plynové hořáky jsou fajn pro všechny, kdo rádi vaří po asijsku nebo potřebují bleskově změnit teplotu. Na plyn se prostě nedá nic zkazit, teplo se krásně rozprostře pod celým hrncem. Když si pořídíte elektrickou varnou desku, budete nadšení z toho, jak snadno se udržuje v čistotě. Navíc přesně nastavíte teplotu, což oceníte třeba při přípravě omáček. No a pak tu máme indukci - to je taková moderní vychytávka, která šetří energii a hřeje přímo dno nádoby. Je rychlá jako blesk, naprosto bezpečná a údržba je hračka. Nejlepší je, že si můžete pořídit sporák, který tohle všechno spojuje dohromady. Třeba plyn s elektřinou nebo indukční plotýnky s klasickými. Prostě si vyberete přesně podle toho, jak vám to při vaření nejvíc vyhovuje.

Typy trub u sporáků

Když se rozhodujete pro kombinovaný sporák, ať už potřebujete mix plynových a elektrických plotýnek nebo různé varné zóny, často řešíme, jakou troubu vlastně vybrat. Každá domácnost má jiné nároky, a proto je výběr hodně individuální. Plynová trouba je skvělá volba, pokud chcete rychle péct a mít jistotu, že se jídlo propeče rovnoměrně. Elektrická trouba s ventilátorem zase perfektně rozvádí teplo a můžete v ní péct klidně na třech pleších najednou. Ti, kdo chtějí od trouby víc, ocení multifunkční modely - ty umí kombinovat různé způsoby pečení a nabízí spoustu šikovných funkcí. Hlavní je vybrat takovou troubu, která bude sedět přesně vám a pomože vám vykouzlit ta nejlepší jídla.

Energetická účinnost

Když se rozhodujete pro nový kombinovaný sporák, je dobré vědět, že každý model má jinou spotřebu energie. Není to jen o tom, jestli má kombinovaný ohřev nebo ne. Energetické štítky vám prozradí, kolik vlastně takový sporák sežere - od áčka po géčko, přičemž třída A+++ je naprostá špička v úspornosti. Když sáhnete po sporáku s indukční deskou a horkovzdušnou troubou, většinou neprohloupíte - tyhle modely patří k těm nejúspornějším. Naopak klasika s litinovými plotýnkami a obyčejnou troubou vás může na energiích docela potrápit. Ale hele, záleží hlavně na tom, jak často vlastně vaříte. Pokud si jen občas upečete nedělní buchtu, vystačíte si i s méně úsporným modelem. Jenže jestli jste v kuchyni jako doma a vaříte denně, určitě se vám vyplatí připlatit si za úspornější sporák. A pamatujte - i když se vám ty rozdíly mezi energetickými třídami zdají malé, za pár let to na složenkách za elektřinu pěkně poznáte.

Kombinovaný sporák, to je alchymie moderní kuchyně. Spojuje v sobě sílu ohně a eleganci elektřiny, aby proměnil suroviny v kulinářské skvosty.

Hana Nováková

Funkce a programy

Kdo dnes vaří, určitě ocení praktický kombinovaný sporák - šikovného pomocníka, který v sobě spojuje klasickou troubu s varnou deskou. Tyhle moderní spotřebiče nabízí spoustu užitečných funkcí, které potěší každého, kdo rád experimentuje v kuchyni. Když mluvíme o sporáku s kombinovaným ohřevem, dostáváme se na úplně jinou úroveň vaření. Díky chytrému propojení klasického pečení s horkým vzduchem a grilem dosáhnete vždycky perfektních výsledků. Některé modely umí navíc pracovat i s párou, což je skvělé třeba pro přípravu zeleniny, ryb nebo když děláte domácí pečivo. S různými možnostmi ohřevu máte zkrátka jistotu, že každé jídlo bude přesně tak, jak má být - křupavé na povrchu a šťavnaté uvnitř. Většina těchto sporáků má v sobě už přednastavené programy na maso, ryby, zeleninu i sladké dobroty. Stačí jen zvolit program a sporák sám nastaví správnou teplotu i čas. U některých modelů můžete dokonce rozmrazovat, ohřívat talíře nebo udržovat jídlo teplé. Když si budete vybírat kombinovaný sporák, myslete hlavně na to, co od něj očekáváte a k čemu ho budete nejvíc používat.

Materiál a design

Když si vybíráte kombinovaný sporák, měli byste se zaměřit hlavně na to, z čeho je vyrobený a jak vypadá. Není to jen o vzhledu, ale taky o tom, jak dobře vám bude v kuchyni sloužit. Dnešní kombinované sporáky se vyrábí z kvalitních materiálů, které zvládnou vysoké teploty a navíc se dobře udržují v čistotě. Hodně lidí si oblíbilo nerezovou ocel - vydrží dlouho a vypadá fakt skvěle. Pokud hledáte něco levnějšího, můžete sáhnout po smaltovaném povrchu, který seženete v různých barvách.

Hodně důležité je taky to, jakou má sporák varnou desku. Můžete si vybrat mezi plynem, elektřinou, sklokeramikou nebo indukcí. Každá varianta má něco do sebe, takže si to musíte promyslet podle toho, co vám bude nejvíc vyhovovat.

Sporák by měl taky dobře zapadnout do vaší kuchyně. V obchodech najdete spoustu různých provedení - od jednoduchých moderních kousků až po ty ve venkovském stylu. Kromě toho, jak sporák vypadá, byste měli myslet i na to, jak se vám s ním bude pracovat a jak jednoduše se ovládá.

Cena a dostupnost

Když se rozhlídnete po kombinovaných sporácích, zjistíte, že jejich ceny se docela liší. Záleží hlavně na tom, od jakého výrobce sporák je a co všechno umí. Tyhle sporáky, co mají plynové i elektrické vaření v jednom, většinou stojí víc než klasické jednodušší modely. Za nejlevnější kombinovaný sporák dáte kolem osmi tisíc, ale když si budete chtít dopřát nějaký nadupaný model se vším všudy, počítejte klidně s částkou přes padesát tisíc. Naštěstí je z čeho vybírat - na trhu najdete spoustu značek a modelů. Koupit si je můžete prakticky všude - v elektru, ve specializovaných prodejnách nebo třeba z pohodlí domova přes internet. Jen si dejte práci s porovnáním cen v různých obchodech a hlavně si rozmyslete, co od sporáku vlastně očekáváte a kolik do něj chcete investovat.

Tipy pro výběr

Když si vybíráte kombinovaný sporák, měli byste se zamyslet nad pár věcmi. Rozměry sporáku hrají zásadní roli - záleží na tom, kolik vás doma vaří a jaký máte v kuchyni prostor. Pokud žijete sami nebo ve dvou, bohatě vám poslouží menší sporák. Pro větší rodinu se ale vyplatí pořídit prostornější model. Co se týče varné desky, máte na výběr z několika možností. Hodně lidí má rádo plynové hořáky, protože se s nimi dobře reguluje teplota a jídlo je hotové raz dva. Sklokeramika nebo indukce zase vypadá moderně a snadno se čistí. Důležitá je i trouba. Sporáky s více funkcemi, třeba horkovzduchem a grilem, vám dají větší volnost při vaření. Než se rozhodnete pro konkrétní model, mrkněte se na energetický štítek - ušetříte pak za energie. A hlavně si dobře rozmyslete, jak často a co vlastně vaříte.

Instalace a údržba

Když si pořídíte nový kombinovaný sporák, je fakt důležité nechat jeho zapojení na profíkovi. Nejde jen o to, že správně napojí elektřinu a plyn, ale hlavně zajistí, že všechno bude fungovat bezpečně. Než se do toho pustí, musí se podívat, jestli přípojky u vás doma sedí s tím, co sporák potřebuje. A nezapomeňte si pak někam schovat papíry od sporáku a návod - můžou se později hodit.

Vlastnost Plynový sporák Elektrický sporák Kombinovaný sporák
Typ varné desky Plynová Elektrická (sklokeramická, indukční) Plynová a elektrická
Typ trouby Plynová Elektrická Plynová nebo elektrická
Regulace teploty Méně přesná Přesná Závisí na typu varné zóny a trouby
Rychlost ohřevu Rychlý Pomalejší Závisí na typu varné zóny a trouby

Když se o sporák budete dobře starat, vydrží vám mnohem dýl. Stačí po každým vaření setřít plotnu a troubu od toho, co tam zůstalo. Jednou za měsíc se vyplatí udělat větší úklid, při kterým vyčistíte i rošty a plechy. Dejte si ale pozor, abyste nepoužívali nějaký agresivní čističe nebo drátěnky - ty by mohly sporák poškrábat. Když tohle všechno budete dodržovat, budete moct v klidu vařit spoustu let.

Oblíbené značky a modely

Na českém trhu vládnou značky Mora, Gorenje a Beko, když přijde na kombinované sporáky. Lidi je mají rádi hlavně proto, že nabízí dobrou hodnotu za rozumnou cenu a není problém sehnat náhradní díly. Ti, co chtějí něco extra a líbí se jim modernější vzhled, často sáhnou po značkách jako Electrolux, Bosch nebo Siemens.

Když si vybíráte kombinovaný sporák, je fakt důležité promyslet, jaký typ ohřevu v troubě potřebujete. Hodně lidí si oblíbilo horkovzdušné trouby, protože v nich můžete péct několik plechů najednou a všechno se upeče stejnoměrně. Pokud jste nároční, můžete si pořídit sporák s parním programem - je to super pro zdravější vaření.

Při nákupu koukněte taky na energetickou třídu. Sporáky s označením A+++ jsou sice dražší, ale časem se vám to vrátí na nižších účtech za elektřinu. A nezapomeňte projít všechny funkce a programy - správně vybraný sporák vám může vaření a pečení pěkně zjednodušit.

Publikováno: 02. 02. 2025

Kategorie: bydlení