Makovník: Tajemství české vánoční klasiky
Makovník: Česká klasika Málokterý dezert evokuje vzpomínky na dětství a tradiční českou kuchyni tak jako makovník. Tento vláčný...
Makovník: Česká klasika Málokterý dezert evokuje vzpomínky na dětství a tradiční českou kuchyni tak jako makovník. Tento vláčný...
Princip fungování indukčního vařiče Indukční vařič, na rozdíl od klasického plynového či elektrického sporáku, neohřívá potraviny...
Co jsou to chlebíčky? Chlebíčky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a kultury. Jsou to vlastně malé, otevřené sendviče, které...
Kalamáry: mořští měkkýši Kalamáry patří do třídy hlavonožců a jsou blízcí příbuzní chobotnic a sépií. Vyznačují se protáhlým, torpédovým tvarem těla, deseti chapadly (osm kratších a dvě delší, zatažitelná) a velkýma, dobře vyvinutýma očima. Kalamáry jsou draví živočichové a živí se rybami, korýši a...
30. 10. 2024
Výběr správného ovoce Při výběru ovoce na dort se fantazii meze nekladou. Nicméně, některé druhy se hodí více než jiné. Chuťové kombinace hrají klíčovou roli. Jahody a maliny skvěle doplní lehký tvarohový krém, zatímco borůvky a ostružiny se báječně snoubí s čokoládou. Exotické ovoce, jako mango či ananas, dodá...
30. 10. 2024
Olomoucká gastronomie Olomouc, perla Moravy, okouzlí nejen svou architekturou a historií, ale i bohatou gastronomií. Ať už toužíte po tradičních specialitách, nebo moderní kuchyni, restaurace v Olomouci splní očekávání i těch nejnáročnějších gurmánů. Olomoucká gastronomie je proslulá svou pestrostí a důrazem na...
29. 10. 2024
Kolovna: Pražská restaurace V samém srdci Prahy, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, se nachází restaurace Kolovna. Už samotný název napovídá, že se nejedná o tuctové místo. Kolovna totiž sídlí v historické budově bývalé kočárovny, která si dodnes zachovala svůj unikátní ráz. Vysoké stropy, dřevěné...
29. 10. 2024
Nejlepší zmrzliny roku 2022 Tři zmrzliny, datum 2022 a nekonečné letní dny plné slunce. Co by mohlo být lepšího? Snad jen žebříček těch nejlepších zmrzlin, které v roce 2022 osvěžily chuťové pohárky Čechů. Ať už jste milovníky klasiky v podobě vanilkové nebo čokoládové, nebo dáváte přednost experimentům s...
29. 10. 2024
Hotovky: Rychlé řešení pro zaneprázdněné V dnešní uspěchané době, kdy se mnozí povinnosti a čas je vzácný, hledáme často rychlá a snadná řešení i v kuchyni. Právě zde přicházejí na scénu hotovky, které se stávají stále oblíbenější volbou pro zaneprázdněné jednotlivce i rodiny. Hotovky, ať už mražené...
28. 10. 2024
Velikost a hmotnost Pštrosí vejce je opravdový gigant mezi vejci. Dosahuje průměrné hmotnosti 1,5 kg, což odpovídá zhruba 25 slepičím vejcím. Jeho šířka se pohybuje okolo 15 cm a výška kolem 13 cm. Díky své impozantní velikosti se pštrosí vejce stalo vyhledávanou delikatesou a ozdobou slavnostních tabulí. Jedno vejce...
28. 10. 2024
Historie sardinek Sardinky, malé ryby s velkou chutí, jsou s námi již po staletí. Konzervace ryb, včetně sardinek, má své kořeny již ve starověku. Římané uchovávali ryby v soli a oleji, aby je uchovali čerstvé po delší dobu. Tato metoda se stala základem pro moderní konzervování ryb. První skutečné rybí konzervy se...
28. 10. 2024
Pocky: Oblíbené japonské tyčinky Pocky jsou neodmyslitelnou součástí japonské kultury a pro mnohé představují symbol dětství a nostalgie. Tyto tenké sušenkové tyčinky, částečně máčené v lahodné polevě, si získaly srdce lidí po celém světě. Jejich obliba tkví v jednoduchosti, křupavosti a široké škále...
27. 10. 2024
Historie oplatků Oplatky, tenké a křupavé pochoutky, mají dlouhou a bohatou historii sahající až do středověku. Původně se oplatky pekly při náboženských obřadech a symbolizovaly chléb používaný při přijímání. Tyto první oplatky byly jednoduché, vyrobené pouze z mouky a vody. Postupem času se začaly oplatky péct i...
27. 10. 2024