Cuketové špagety: Lehká a chutná večeře hotová za pár minut

Cuketové Špagety

Lehká a zdravá alternativa

V posledních letech se cuketové špagety, nebo také špagety z cukety, staly oblíbenou alternativou klasických pšeničných těstovin. Není divu, tato nízkokalorická zelenina je neuvěřitelně všestranná a dá se upravovat na mnoho způsobů. Cuketové špagety jsou lehčí a zdravější variantou, která je ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout, jedí zdravěji nebo se vyhýbají lepku. Cuketa má nízký obsah sacharidů a kalorií, ale zato je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vitamín C, vitamín A, draslík a vlákninu, která podporuje trávení.

Příprava cuketových špaget je navíc velmi snadná a rychlá. Cuketu stačí nastrouhat na tenké nudličky pomocí škrabky na zeleninu nebo spirálového kráječe a poté krátce orestovat na pánvi, upéct v troubě nebo ohřát v mikrovlnné troubě. Cuketové špagety se hodí k nejrůznějším omáčkám, ať už rajčatovým, smetanovým nebo zeleninovým. Skvěle chutnají s pestem, sýrem, masem i rybami. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete připravit lehké a chutné jídlo přesně podle své chuti.

Příprava cuketových špaget

Cuketové špagety, nebo chcete-li špagety z cukety, jsou skvělou nízkokalorickou a bezlepkovou alternativou k těstovinám. Příprava cuketových špaget je velmi snadná a rychlá. Budete potřebovat pouze cuketu, sůl a pepř. Cuketu nejprve důkladně omyjte a osušte. Poté ji pomocí škrabky na zeleninu nebo spiralizéru nakrájejte na tenké nudličky. Pokud nemáte ani jedno z toho, můžete cuketu nakrájet i na tenké plátky a ty poté podélně nakrájet na úzké proužky. Připravené cuketové nudličky osolte a opepřete dle chuti. Nyní máte na výběr z několika možností, jak cuketové špagety tepelně upravit. Můžete je krátce (2-3 minuty) povařit ve vroucí osolené vodě, podusit na pánvi s trochou olivového oleje nebo je dát zapéct do trouby. Cuketové špagety podávejte s vaší oblíbenou omáčkou, sýrem, masem nebo zeleninou. Skvěle chutnají s rajčatovou omáčkou, pestem nebo smetanovou omáčkou se sýrem. Fantazii se meze nekladou.

Tipy pro dokonalou texturu

Pro dosažení ideální textury cuketových špaget existuje několik ověřených postupů. Před spirálováním cukety ji důkladně omyjte a osušte. Příliš mnoho vody by mohlo způsobit, že špagety ztratí svou pevnou texturu a budou rozměklé. Důležitá je také doba tepelné úpravy. Cuketové špagety vařte, smažte nebo pečte jen krátce, dokud nezměknou, ale stále si zachovají mírnou křupavost. Příliš dlouhá tepelná úprava by je proměnila v kaši. Po uvaření je vhodné špagety z cukety slít přes cedník a nechat okapat, aby se zbavily přebytečné vody. Tak dosáhnete příjemně pevné textury, která bude skvěle ladit s vašimi oblíbenými omáčkami a ingrediencemi.

Vlastnost Cuketové špagety Klasické pšeničné špagety
Kalorie (na 100 g) Přibližně 30 Přibližně 350
Sacharidy (na 100 g) Přibližně 4 g Přibližně 70 g

Oblíbené omáčky a dochucení

Cuketové špagety a špagety z cukety si zaslouží i lahodnou omáčku. Možností je nepřeberné množství, záleží jen na vaší chuti a fantazii. Mezi nejoblíbenější patří klasická rajčatová omáčka s bazalkou a oreganem, která se skvěle hodí k cuketě a dodá jí svěží chuť. Pokud máte rádi krémovější konzistenci, vyzkoušejte sýrovou omáčku s nivou nebo gorgonzolou. Pro milovníky hub je ideální volbou houbová omáčka se smetanou a tymiánem. Nebojte se experimentovat a dochutit omáčky podle své preference. Přidat můžete chilli pro pikantnější chuť, česnek pro výraznější aroma nebo bylinky pro svěží nádech.

Variace s další zeleninou

Cuketové špagety, neboli špagety z cukety, jsou skvělým nízkokalorickým a bezlepkovým základem pro mnoho pokrmů. Ačkoliv je cuketa sama o sobě lahodná, experimentováním s další zeleninou můžete dosáhnout nečekaných a zajímavých chuťových kombinací. Pro svěží letní variantu přidejte k cuketě nadrobno nakrájená rajčata, papriku a červenou cibuli. Směs orestujte na olivovém oleji a dochuťte bazalkou, oreganem a provensálským kořením. Pokud preferujete výraznější chuť, zkuste přidat restované žampiony s česnekem a petrželkou. Pro milovníky asijské kuchyně se nabízí kombinace s na tenké nudličky nakrájenou mrkví, pórek a sójovou omáčkou. Fantazii se meze nekladou a s trochou kreativity si tak můžete připravit cuketové špagety vždy v trochu jiném a originálním provedení.

Cuketové špagety pro vegany

Cuketové špagety, nebo také špagety z cukety, jsou skvělou nízkokalorickou a bezlepkovou alternativou k těstovinám. Příprava je velmi snadná a rychlá, takže se hodí i pro zaneprázdněné jedince. Stačí cuketu pomocí škrabky na zeleninu nebo spirálové kráječe nastrouhat na tenké nudličky. Pokud nemáte speciální kráječ, postačí vám i obyčejné škrabka na brambory. Takto připravené cuketové nudličky pak můžete tepelně upravit dle libosti. Nejčastěji se cuketové špagety krátce opečou na pánvi s trochou olivového oleje, dokud nezměknou, ale zůstanou pevné na skus. Můžete je také krátce podusit v páře nebo přidat do polévky. Chuťově jsou cuketové špagety velmi jemné, proto je vhodné je dochutit bylinkami, kořením a dalšími ingrediencemi dle vaší fantazie. Skvěle se hodí například česnek, bazalka, oregano, chilli, rajčata, olivy, kapary nebo veganské pesto. Cuketové špagety můžete podávat jako lehký hlavní chod, nebo je přidat jako přílohu k masu či tofu.

Cuketové špagety jsou jako letní vánek v kuchyni - lehké, svěží a plné energie.

Radomír Dvořák

Skladování a ohřívání

Uvařené cuketové špagety i špagety z cukety je nejlepší spotřebovat ihned, ale dají se i skladovat pro pozdější konzumaci. Zbytky nechte zcela vychladnout a poté je uložte do uzavřené nádoby v lednici. Takto vám vydrží čerstvé 2-3 dny. Cuketové špagety a špagety z cukety můžete ohřát několika způsoby. Nejjednodušší je dát je na pánev s trochou oleje a ohřívat je na mírném ohni, dokud se neprohřejí. Můžete je také ohřát v mikrovlnné troubě, ale dejte pozor, abyste je nepřehřáli, jinak změknou. Pokud chcete cuketové špagety nebo špagety z cukety použít do studeného pokrmu, není nutné je ohřívat. Můžete je přidat do salátů, pomazánek nebo je použít jako přílohu k masu či rybám.

Publikováno: 21. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití