Dršťková polévka: Tradiční česká pochoutka, která vás zahřeje

Dršťky

Dršťky: Tradiční pochoutka

Dršťky, neboli hovězí žaludek, patří mezi tradiční česká jídla z vepřového masa, která v nás můžou vyvolávat rozporuplné reakce. Pro někoho delikatesa, pro jiného nemyslitelný pokrm. Pravdou je, že dršťková polévka má v Čechách dlouhou historii a její kořeny sahají až do středověku. Tehdy se jednalo o jídlo chudých, kteří využívali všechny části poraženého zvířete. Dršťky se vařily dlouho a pomalu, aby změkly, a dochucovaly se dostupným kořením. Dnes už si naštěstí můžeme dopřát dršťky i v luxusnějších restauracích, kde se podávají s různými přílohami, jako je například houskový knedlík nebo čerstvý chléb. Ať už na dršťky máte názor jakýkoli, jedno se jim musí nechat – jsou důkazem české kulinářské tradice a vynalézavosti našich předků.

Historie a původ drštěk

Dršťky, tradiční české jídlo z vepřového masa, mají dlouhou a zajímavou historii. Ačkoliv se dnes mnohým mohou zdát jako pokrm prostý, v minulosti představovaly důležitou součást jídelníčku napříč společenskými vrstvami. První zmínky o konzumaci drštěk sahají až do starověku, kdy se těšily oblibě v Římě i v Číně. Ve středověké Evropě se staly běžnou součástí jídelníčku a objevovaly se na stolech chudých i bohatých. V Čechách se dršťková polévka stala oblíbenou zejména v 19. století a její popularita přetrvává dodnes. Dříve se dršťky připravovaly z různých druhů masa, nejčastěji však z hovězího a vepřového. Dnes se v Česku setkáváme především s variantou z vepřových drštěk, které se vaří do měkka a následně dochucují kořením, zeleninou a smetanou.

Příprava a ingredience

Příprava tradičních českých dršťků z vepřového masa vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek stojí za to. Začněte s důkladným očištěním a omytím vepřových drštěk. Poté je vařte v osolené vodě s bobkovým listem, pepřem a novým kořením do změknutí, což může trvat i několik hodin. Mezitím si připravte zeleninu – cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer nastrouhejte nahrubo. Na sádle zpěňte cibuli dozlatova, přidejte mrkev a celer a krátce orestujte. Jakmile jsou dršťky měkké, vyjměte je z vývaru a nakrájejte na tenké nudličky. Vývar si ponechte. Do hrnce s orestovanou zeleninou přidejte mletou papriku, kmín a majoránku, krátce opečte a zalijte vývarem z drštěk. Přiveďte k varu a přidejte nakrájené dršťky. Vařte na mírném ohni ještě asi 30 minut, dokud dršťková polévka nezhoustne. Nakonec dochuťte solí, pepřem a podle chuti i česnekem utřeným se solí. Tradiční české dršťky z vepřového masa se podávají horké, zdobené nasekanou petrželkou a nejlépe s čerstvým chlebem. Pro sytější chuť můžete do polévky přidat i na kostičky nakrájené uzené maso.

Dršťky jsou pro mne symbolem české kuchyně, syté, vydatné jídlo, které zahřeje i v tom nejchladnějším dni.

Anežka Malá

Různé varianty drštěk

Dršťky, tradiční české jídlo z vepřového masa, se připravují v mnoha variantách. Liší se nejen regionálně, ale i podle chuti a zvyklostí dané rodiny. Základem jsou vždy dobře očištěné a uvařené vepřové dršťky, které se dále upravují. Mezi nejoblíbenější varianty patří dršťková polévka, hustá a sytá polévka s jemně pálivou chutí, zahuštěná jíškou a dochucená majoránkou. Oblíbené jsou i dršťky na paprice, kde se uvařené dršťky dusí s cibulí, česnekem a sladkou paprikou. Pro milovníky ostřejších chutí se dršťky připravují na divoko, s chilli papričkami a pikantní klobásou. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, dršťky jsou výrazným a sytým jídlem, které vás zaručeně zahřeje.

Nutriční hodnota a benefity

Dršťková polévka i tradiční vepřová jídla jsou v české kuchyni oblíbená po staletí. I když se mohou zdát těžká, skrývají v sobě překvapivě bohatý nutriční profil. Dršťky, ač pro někoho nevábný pokrm, jsou skvělým zdrojem bílkovin, kolagenu a minerálů, jako je železo a zinek. Kolagen prospívá kloubům, vlasům a nehtům. Vepřové maso, zvláště libové kusy, dodá tělu důležité vitamíny skupiny B, draslík a selen. Je však důležité dbát na způsob přípravy. Smažení a nadměrné solení nutriční hodnotu snižují. Naopak pomalé vaření, dušení a pečení s bylinkami a kořením jsou zdravější varianty, které zachovají chuť i živiny.

Tipy pro vaření drštěk

Dršťky jsou v české kuchyni tradiční a oblíbenou ingrediencí, i když ne pro každého. Pro ty, kteří si na nich chtějí pochutnat, je důležitá správná příprava. Dršťky před vařením důkladně očistěte a několikrát spařte ve vroucí vodě. Tím se zbavíte charakteristického aroma, které nemusí být každému příjemné. Pro zjemnění chuti a vůně přidejte do vody během vaření cibuli, česnek, bobkový list, nové koření a pepř. Dršťky vařte do změknutí, což může trvat i několik hodin. Poté je můžete dále zpracovat do polévky, guláše nebo jiných tradičních českých jídel. Mezi oblíbené varianty patří dršťková polévka s majoránkou a česnekem, zahuštěná jíškou z másla a mouky, nebo dršťky na paprice s knedlíkem. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nezapomeňte, že trpělivost a kvalitní suroviny jsou klíčem k lahodnému pokrmu.

Kam na nejlepší dršťky?

Dršťková polévka, pro někoho delikatesa, pro jiného strašák na talíři. Pravdou je, že tento pokrm z vepřových drštěk patří mezi tradiční česká jídla a těší se nemalé oblibě. Pokud i vy patříte mezi milovníky polévek a nebojíte se experimentovat, dršťkovka by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Otázkou ale zůstává, kam na tu nejlepší? Vzhledem k tomu, že dršťková polévka je poměrně specifické jídlo, nevaří ji zdaleka v každé restauraci. Pokud si chcete pochutnat na té pravé, poctivé dršťkovce, zamiřte spíše do tradičních českých hospod a restaurací. Právě tam máte největší šanci, že narazíte na kuchaře, který ví, jak na to. Dobrým vodítkem může být i to, zda restaurace nabízí i další tradiční česká jídla z vepřového masa, jako je vepřo-knedlo-zelo, pečená kachna nebo smažený řízek. Tyto pokrmy totiž často signalizují, že se v kuchyni dbá na poctivou českou kuchyni. Nebojte se zeptat i známých a přátel na doporučení. Možná budete překvapeni, kolik z nich má svého favorita, pokud jde o dršťkovou polévku.

Srovnání dršťkové polévky s hovězím vývarem
Vlastnost Dršťková polévka Hovězí vývar
Hlavní surovina Vepřové dršťky Hovězí maso a kosti
Chuť Výrazná, kořeněná Jemná, masová
Barva Světle hnědá Zlatavá až tmavě hnědá

Dršťky v české kultuře

Dršťky, tradiční české jídlo z vepřového masa, mají v české kultuře dlouhou a bohatou historii. Již od středověku byly dršťky považovány za pokrm chudých, jelikož se jednalo o levnou a dostupnou surovinu. Připravovaly se na mnoho způsobů, ať už vařené v jednoduché polévce s kořenovou zeleninou, nebo dušené s cibulí a majoránkou. Dršťková polévka, známá pro svůj silný vývar a sytost, byla oblíbeným pokrmem dělníků a zemědělců, kteří potřebovali vydatné jídlo pro doplnění energie. V průběhu staletí se dršťky staly nedílnou součástí české kuchyně a dodnes se těší značné popularitě. Najdeme je na jídelních lístcích mnoha restaurací, od tradičních hostinců až po moderní podniky. Ať už si je vychutnáte s čerstvým chlebem, nebo jako součást hlavního chodu, dršťky vám zaručeně připomenou autentickou chuť české kuchyně.

Publikováno: 09. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití