Francouzské tousty: Sladká snídaně, která nikdy nezklame
Francouzské tousty: Snídaně králů
Francouzské tousty, vznešeně nazývané také „chudý rytíř“, jsou důkazem, že i z obyčejného toastového chleba se dá vykouzlit královská snídaně. Tajemství tkví v jednoduchosti a zároveň genialitě kombinace vajec, mléka a špetky skořice. Tousty nasáklé touto směsí se pak zprudka opečou dozlatova a servírují se nejčastěji s moučkovým cukrem a oblíbeným ovocem. Francouzské tousty ale nejsou jen tak obyčejnou snídaní. Jsou symbolem pohodového rána, kdy se nemusíme nikam honit a můžeme si vychutnat každý doušek kávy a každou křupavou sousto. Ať už si je dopřejete s jahodami a šlehačkou, nebo dáte přednost javorovému sirupu a slanině, jedno je jisté – francouzské tousty vám zaručeně zlepší náladu a dodají energii do nového dne. A co teprve varianty s tvarohem, nutellou nebo ovocem uvnitř – fantazii se meze nekladou!
Historie a původ toastů
Ačkoliv přesný původ francouzských toastů zůstává zahalen tajemstvím, existuje několik teorií o jejich vzniku. Jedna z nich sahá až do starověkého Říma, kde se podobný pokrm připravoval z nasáklého chleba smaženého na oleji. Tento jednoduchý recept se pak šířil Evropou a s ním i různé obměny. Ve středověku se smažený chléb stal oblíbeným způsobem, jak zužitkovat starší pečivo. V 15. století se objevují první zmínky o "pain perdu", ztraceném chlebu, což je francouzský výraz pro francouzský toast. Název odkazuje na to, že namočením do vajec a mléka se i starší, okoralý chléb stává znovu chutným a "neztraceným". Francouzské toasty se staly oblíbenou snídaní i ve Spojených státech, kam je přivezli evropští osadníci. Jídlo z toastu se postupem času stalo velmi rozmanitou kategorií. Od klasických sendvičů s různými náplněmi, přes zapečené toasty s bešamelem a sýrem, až po moderní variace s avokádem, vejci Benedikt a lososem. Toasty se staly oblíbenou volbou pro rychlou snídani, lehký oběd nebo večeři.
Francouzské tousty, to je kulinářská báseň, která se rozplývá na jazyku a zanechává sladkou vzpomínku na ráno.
Božena Němcová
Nezbytné ingredience
Kromě chuti na sladkou snídani nebo rychlý oběd z toastů budete potřebovat i pár ingrediencí. Základem jsou pochopitelně toasty. Vyberte si ty, které máte nejraději, ať už jsou to světlé, celozrnné nebo třeba žitné. Dále budete potřebovat vejce, mléko a špetku soli. Tyto ingredience smíchejte dohromady a vytvořte tak těstíčko, ve kterém budete toasty namáčet. Tajemstvím dokonalých francouzských toastů je nechat toasty v těstíčku nasáknout dostatečně dlouho. Minimálně 5 minut z každé strany, ale klidně i déle. Co se týče dochucení, fantazii se meze nekladou. Mezi klasiky patří skořice a cukr, ale experimentovat můžete i s vanilkou, medem, javorovým sirupem nebo třeba ovocným kompotem. A pokud máte chuť na slanou variantu, zkuste do těstíčka přidat špetku pepře, bylinky nebo sýr. Toasty pak můžete podávat s různými slanými ingrediencemi, jako je šunka, slanina, vejce nebo zelenina. Jídlo z toastů je zkrátka variabilní a vždycky chutná skvěle!
Tajemství dokonalého těstíčka
Základem neodolatelných francouzských toastů je bezesporu to správné těstíčko. Zapomeňte na suché a mdlé toasty, které vám připomínají spíše topinky. Tajemství tkví v dokonalé harmonii ingrediencí. Základem je samozřejmě mléko a vejce, ale klíčem k úspěchu jsou ty správné doplňky. Špetka cukru dodá toastům jemnou sladkost a zlatavou barvu. Pro ještě lahodnější chuť přidejte lžičku vanilkového extraktu. Pokud máte rádi sladší variantu, zvolit můžete i skořici, muškátový oříšek nebo kardamom. Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi a objevte tak svou vlastní tajnou recepturu. Těstíčko by mělo mít konzistenci hustší smetany, aby se na toasty dobře nabalovalo a vytvořilo tak krásně nadýchanou krustu. Nezapomeňte toasty v těstíčku dostatečně namočit z obou stran, ideálně alespoň na 30 sekund. Jen tak se všechny chutě dokonale propojí a vy si budete moci vychutnat francouzské toasty přesně tak, jak mají být – křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.
Tipy pro smažení bez připálení
Smažení francouzských toastů a jídel z toastu bez připálení vyžaduje pár triků. Začněte s použitím správné pánve. Nepřilnavá pánev je ideální, ale i na nerezové pánvi dosáhnete skvělých výsledků s trochou trpělivosti. Důležitá je také teplota. Pánev by měla být rozpálená na střední teplotu, než na ni nalijete těstíčko. Příliš vysoká teplota spálí toast zvenčí a uvnitř zůstane syrový. Naopak nízká teplota způsobí, že toast nasaje příliš mnoho tuku a bude mastný. Nepodceňujte ani množství tuku. Na pánvi by ho mělo být tolik, aby se toast nepřipekl, ale ne tolik, aby se v něm smažil. Ideální je tenká vrstva másla nebo oleje. Během smažení toast průběžně kontrolujte a v případě potřeby snižte teplotu. Pokud se vám i přes veškerou snahu toast přichytí, nezoufejte. Opatrně ho odloupněte obracečkou a pokračujte ve smažení.
Sladké variace: Ovoce a polevy
Francouzské toasty a jídlo z toastu představují skvělý základ pro sladké kreace. Ovoce a polevy dokáží obyčejný toust proměnit v luxusní dezert. Čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky nebo banány, dodá svěžest a vitamíny. Pro zimní období se hodí kompotované ovoce nebo pečené ovoce se skořicí. Polevu volte podle chuti - klasiku představuje moučkový cukr s citronovou šťávou, pro gurmánský zážitek zvolte slaný karamel nebo čokoládovou polevu. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy ovoce a polev. Vytvoříte tak jedinečné a chutné variace, které potěší celou rodinu.
Slané kombinace: Sýr a šunka
Kombinace sýra a šunky patří mezi stálice, které nikdy nezklamou. Francouzské toasty se slanou náplní z kvalitní šunky a rozteklého sýra jsou skvělou volbou pro rychlou večeři nebo víkendovou snídani. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i plátek rajčete nebo kapku hořčice. Pokud máte rádi výraznější chutě, zkuste kombinaci šunky a nivy. Tousty s touto náplní jsou ideální jako teplá večeře s porcí čerstvé zeleniny. Pro milovníky pikantních jídel se nabízí kombinace šunky a chilli sýra. Takové toasty oceníte jako syté občerstvení během dne. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, sýr a šunka v kombinaci s křupavým toastem vždycky zaručí lahodný kulinářský zážitek.
Francouzské tousty ve světě
Francouzské tousty, tyhle křupavé a zároveň nadýchané plátky chleba nasáklé sladkou směsí, nejsou jen tak ledajaké jídlo. Jsou to skuteční světoběžníci, kteří si podmanili chuťové pohárky napříč kontinenty. Ačkoliv jejich název napovídá francouzský původ, jejich historie je mnohem spletitější a sahá až do dob starověkého Říma. Dnes se s nimi setkáme v nespočtu variací, ať už v luxusních restauracích, nebo jako s rychlou snídaní. V Americe je znají jako "French toast", v Anglii jako "eggy bread" a v Portugalsku zase jako "rabanadas". Ať už se jmenují jakkoliv, jedno je jisté: toasty se staly nedílnou součástí světové kuchyně a jejich popularita jen tak nevyhasne. Ať už si je vychutnáváte s javorovým sirupem, čerstvým ovocem, nebo slaným karamelem, vždycky vám zaručeně zlepší den. A co vy? Jaká je vaše oblíbená varianta tohoto kultovního jídla z toastu?
Vlastnost | Francouzské tousty |
---|---|
Typ jídla | Snídaně, dezert |
Hlavní ingredience | Vejce, mléko, chléb |
Obtížnost přípravy | Velmi snadná |
Tipy pro servírování a zdobení
Francouzské toasty a jídlo z toastu obecně skýtají nepřeberné možnosti zdobení a servírování. Klasikou je samozřejmě posypat je moučkovým cukrem a přidat lžíci zakysané smetany. Pro zpestření ale můžete experimentovat s ovocem, oříšky, sirupy nebo čokoládou. Čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky, dodá toastům svěžest a sladkokyselý kontrast. Pro lahodnou kombinaci chutí zkuste přidat i lístky máty. Milovníci sladkého si pak jistě pochutnají na toastu politém javorovým sirupem, medem nebo nutellou. Nebojte se ani slaných variant. Toasty můžete potřít avokádem, hummusem nebo sýrem cottage a dozdobit zeleninou, vejcem nebo uzeným lososem. Fantazii se meze nekladou! Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte na stylové servírování. Toasty budou vypadat lákavě na pěkném talíři, dozdobené jedlými květy nebo lístky bylinek.
Publikováno: 06. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití