Frittata: Italská lahůdka, která si vás získá

Frittata

Co je frittata?

Frittata je lahodný pokrm pocházející z Itálie, který se podobá quiche nebo slanému koláči. Připravuje se z vajec, sýra a dalších ingrediencí, jako je zelenina, maso nebo bylinky. Frittata se liší od quiche tím, že neobsahuje těsto a peče se na pánvi. Tradičně se frittata připravuje na plotně a poté se dopeče v troubě, ale existují i varianty, které se pečou pouze v troubě. Tento všestranný pokrm lze podávat teplý i studený a je ideální k snídani, obědu nebo večeři. Frittata je skvělým způsobem, jak využít zbytky z lednice, a nabízí nekonečné možnosti kombinací chutí. Díky své jednoduchosti a variabilitě je frittata oblíbeným jídlem v mnoha italských domácnostech a získává si oblibu i v jiných částech světa.

Původ a historie

Frittata, lahodný pokrm z vajec a dalších ingrediencí, má své kořeny hluboko v italské kulinářské historii. Ačkoliv se může zdát jako jednoduchý pokrm, jeho původ sahá až do starověku. Římské kuchařky zmiňují pokrmy podobné frittatě, které se připravovaly z vajec, bylinek a zbytků jídla. Tyto rané verze frittaty byly pravděpodobně vařeny na otevřeném ohni v pánvích zvaných "testum".

Během středověku se frittata stala oblíbeným jídlem rolníků a dělníků. Byla to sytá a levná strava, která se dala snadno připravit z dostupných surovin. Postupem času se frittata dostala i na stoly bohatších vrstev, kde se obohacovala o luxusnější ingredience, jako jsou sýry, maso a zelenina. Dnes je frittata oblíbeným pokrmem po celé Itálii a existuje nespočet regionálních variací.

Ingredience na frittatu

Frittata je vlastně taková italská obdoba naší české omeety. Na rozdíl od ní se ale peče v troubě a je mnohem bohatší na nejrůznější ingredience. Fantazii se meze nekladou, záleží jen na vaší chuti a momentální náladě. Základní surovinou, bez které se neobejdete, jsou vajíčka. Počítejte s tím, že na jednu osobu budete potřebovat přibližně 2–3 vejce. Dále už je to jen na vás. Chuť vajec skvěle doplní slanina nakrájená na kostičky a opečená dozlatova. Můžete ale použít i šunku, klobásu nebo třeba chorizo. Skvěle se do frittaty hodí i zelenina. Použít můžete rajčata, papriku, cuketu, lilek, špenát, brokolici, chřest a mnoho dalšího. Zeleninu nakrájejte na menší kousky a krátce opečte na pánvi.

Základní recept

Frittata je skvělým příkladem jednoduchého a chutného italského jídla. Základní recept je překvapivě snadný a nabízí nekonečné možnosti obměn. Začněte s rozšleháním 6 vajec v míse. Přidejte špetku soli a pepře dle chuti. Tajemstvím krémové konzistence je přidat k vejcím 2-3 lžíce smetany nebo mléka. Směs důkladně prošlehejte, dokud nebude nadýchaná. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Vlijte vaječnou směs a na mírném ohni vařte. Během vaření můžete do frittaty přidat libovolné ingredience, které máte rádi. Skvěle se hodí například šunka, slanina, zelenina, sýry nebo bylinky. Jakmile je spodní strana frittaty zlatavá, dejte ji na pár minut zapéct do trouby, aby se propekla i vrchní strana.

Frittata, to je symfonie chutí a vůní italské kuchyně, kde se snoubí jednoduchost s dokonalostí.

Radovan Dvořák

Tipy a variace

Frittata je skvělým příkladem toho, jak jednoduché a rychlé může být italské vaření. S pár ingrediencemi z lednice a trochou fantazie vykouzlíte syté a chutné jídlo pro celou rodinu.

Srovnání: Frittata vs. Omeleta
Vlastnost Frittata Omeleta
Způsob vaření Pečená v troubě Smažená na pánvi
Textura Krémová, kompaktní Nafouknutá, nadýchaná
Překládání Nepřekládá se Překládá se napůl

Experimentujte s náplněmi! Místo slaniny zkuste pancettu, prosciutto crudo nebo pikantní 'Nduju. Opečte je dozlatova a dodejte tak frittatě intenzivnější chuť. Nebojte se přidat čerstvé bylinky. Bazalka, oregano, tymián nebo petržel dodají svěžest a vůni. Pro sýrové nadšence doporučujeme vyzkoušet gorgonzolu, taleggio nebo ricottu. Chcete-li frittatě dodat na sytosti, přidejte do směsi uvařené těstoviny, rýži nebo quinou. Frittata není jen večeří! Podávejte ji s čerstvým pečivem a salátem k obědu nebo ji nakrájejte na menší kousky a servírujte jako chutný předkrm. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nezapomeňte, že v jednoduchosti se skrývá krása italské kuchyně.

Servírování a skladování

Frittata, tenhle italský zázrak z vajec a zeleniny, se dá servírovat teplý i studený. Ať už ji nakrájíte na trojúhelníčky jako pizzu nebo na čtverečky jako dort, vždycky bude vypadat lákavě. Teplá frittata je skvělá hned po upečení, kdy je sýr ještě krásně roztažený a zelenina příjemně křupe. Můžete ji podávat jako hlavní chod s lehkým salátem nebo jako sytou večeři. Studená frittata zase exceluje jako součást piknikového koše, svačiny do práce nebo rychlé večeře. Skvěle chutná s čerstvým pečivem a dipem. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, frittata vás nezklame.

Co se týče skladování, frittata je vděčné jídlo. V lednici vydrží v uzavřené nádobě až 3 dny. Před podáváním ji stačí ohřát v mikrovlnné troubě nebo v troubě klasické.

Frittata: zdravá volba?

Frittata je oblíbeným italským pokrmem z vajec, sýra a zeleniny. Je to skvělá volba pro snídani, oběd nebo večeři. Ale je frittata skutečně zdravá? Závisí to na ingrediencích a způsobu přípravy. Frittata může být bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, pokud je připravena ze zdravých surovin. Použití čerstvé zeleniny, libového masa a nízkotučného sýra může z frittaty udělat výživné jídlo. Na druhou stranu, pokud je frittata smažená na velkém množství oleje a obsahuje tučné maso a sýry, může být kalorická a obsahovat vysoké množství nasycených tuků. Pro zdravější variantu frittaty zkuste péct v troubě nebo použít nepřilnavou pánev s minimem tuku.

Publikováno: 10. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití