Objevte kouzlo aromatického gypri
Původ a historie odrůdy
Původ odrůdy Ryzlink rýnský, známé také jako Riesling, halí tajemství a spory. Někteří vinaři věří, že tato ušlechtilá odrůda pochází z divokých rév rostoucích na březích Rýna již v dobách Římské říše. Jiní historici se domnívají, že Ryzlink rýnský vznikl křížením divokých rév s dovezenými římskými odrůdami. První písemná zmínka o Ryzlinku rýnském pochází z roku 1435, kdy byl zaznamenán v inventáři vinic hraběte Jana IV. z Katzenelnbogenu. Od té doby se Ryzlink rýnský rozšířil po celém Německu a stal se jednou z nejvýznamnějších odrůd této vinařské oblasti. V 19. století se Ryzlink rýnský dostal i do Čech, kde se mu daří především v podoblastech Mělnická a Litoměřická. Ryzlink rýnský je odrůda s vysokými nároky na polohu a klima, vyžaduje slunná stanoviště a propustné půdy. Víno z Ryzlinku rýnského se vyznačuje svěží kyselinou, ovocnými tóny citrusů, jablek a meruněk a minerálním charakterem. Ryzlink rýnský je odrůda s vysokým potenciálem zrání, vína z nejlepších poloh a ročníků mohou zrát v láhvi i několik desítek let.
Charakteristika hroznů a vína
Gyps je vápenitá hornina, která má na vinnou révu a výsledné víno nezanedbatelný vliv. Půdy s vysokým obsahem gypsu se vyznačují dobrou drenáží a schopností zadržovat teplo. To umožňuje révě lépe dozrávat a produkovat hrozny s vyšší koncentrací aromatických látek. Vína z gypsových půd bývají plnější, extraktivní a s delším potenciálem zrání. Typickým příkladem je oblast Champagne ve Francii, kde se na křídových půdách s vysokým obsahem gypsu pěstují hrozny pro výrobu šumivých vín s výraznou mineralitou a svěžestí. Odrůda vína hraje v kombinaci s gypsovým podložím klíčovou roli. Například Chardonnay z gypsových vinic vykazuje tóny citrusových plodů, lískových oříšků a minerální nuance. Sauvignon Blanc z gypsových terroirů zase nabízí aroma angreštu, kopřivy a bílého pepře s dlouhou dochutí.
Vlastnost | Gypri | Ryzlink rýnský (pro srovnání) |
---|---|---|
Barva vína | Bílé | Bílé |
Aroma | Muškátové tóny, citrusy | Jablka, limetka, včelí vosk |
Typické aroma a chuťové tóny
Gypsum ovlivňuje aroma a chuť vína velmi specifickým způsobem. Vína z oblastí s vysokým obsahem sádry v půdě, jako je například oblast Champagne ve Francii, jsou proslulá svou mineralitou a křídovými tóny. Tyto tóny jsou často popisovány jako "chablis" nebo "pazourkové". Gypsum také podporuje uvolňování aromatických sloučenin v hroznech během fermentace, což vede k intenzivnějším ovocným a květinovým vůním. Vliv sádry na chuť vína se projevuje také ve zvýšené kyselince a struktuře. Vína z oblastí bohatých na sádrovce mívají delší dochuť a potenciál pro zrání v láhvi. Kromě obecného vlivu na mineralitu a aroma se sádra projevuje i v chuti odrůdově specifickým způsobem. Například u Ryzlinku rýnského zvýrazňuje citrusové tóny a dodává mu pikantní mineralitu, zatímco u Chardonnay podporuje komplexnost a máslovou texturu.
Párování s jídlem
Gyros je sám o sobě chuťově výrazný pokrm, proto je důležité vybrat víno, které jeho chuť doplní, nepotlačí. Svěží bílá vína s vyšší kyselinou, jako je Sauvignon Blanc nebo Rulandské šedé, jsou skvělou volbou. Jejich citrusové a bylinné tóny krásně vyváží mastnotu masa a osvěží chuťové pohárky. Pokud preferujete červené víno, sáhněte po lehčím a ovocnějším typu, jako je Beaujolais nebo mladý Cabernet Franc. Jejich svěžest a ovocnost se budou s gyrosem příjemně doplňovat. Vyhněte se příliš těžkým, taninovým vínům, která by mohla chuť gyroskopu překrýt. Důležité je také zohlednit přílohu a omáčky. Pokud si dáváte gyros s tzatziki, bude se k němu hodit víno s vyšší kyselinou, které vyváží jeho krémovou chuť. Naopak, k pikantní omáčce si můžete dopřát víno s jemnou sladkostí, která zchladí pálení.
Oblasti pěstování v Česku
V České republice se réva vinná pěstuje ve dvou vinařských oblastech: v Čechách a na Moravě. Každá oblast se dále dělí na vinařské podoblasti, které se vyznačují specifickými půdními a klimatickými podmínkami. Tyto odlišnosti pak ovlivňují charakter a chuťové vlastnosti pěstovaných vín. Mezi nejpříhodnější oblasti pro pěstování vína v Čechách patří Litoměřická a Mělnická podoblast, kde se daří zejména bílým odrůdám, jako je Ryzlink rýnský, Müller Thurgau nebo Rulandské šedé. Morava se může pochlubit teplejším klimatem a rozlehlejšími vinicemi. Zde se nachází většina vinařských podoblastí, například Velkopavlovická, Mikulovská nebo Slovácká, a pěstuje se zde široká škála odrůd, ať už bílých, červených nebo růžových. Kromě tradičních odrůd se v posledních letech v Česku objevují i nové, odolnější odrůdy, které si postupně získávají oblibu u vinařů i konzumentů.
Zajímavosti o odrůdě gypri
Odrůda Gypri, známá také pod názvem "Královna písečných vinic", pochází z Maďarska a vyniká svou odolností vůči suchu a chorobám. Její hrozny dozrávají později a vyznačují se vysokým obsahem cukru, což z ní činí ideální odrůdu pro výrobu sladkých vín. Gypri je poměrně náročná na pěstování a vyžaduje specifické půdní a klimatické podmínky. Nejlépe se jí daří na slunných svazích s písčitou půdou, která dobře odvádí vodu. V chuti vín z odrůdy Gypri dominují tóny meruněk, medu a koření. Často se v nich objevují také minerální tóny, které odrážejí specifické složení půdy, na které byla réva vypěstována. Vína z Gypri se obvykle nechávají zrát v dubových sudech, což jim dodává na komplexnosti a hloubce chuti.
Budoucnost odrůdy v Česku
Odrůda vína, která je v Česku stále populárnější, se potýká s hrozbou škod způsobených hmyzem zvaným křísci révoví. Tito škůdci přenášejí na vinnou révu nebezpečné choroby, které mohou vést k výraznému snížení úrody a v krajních případech i k úhynu celých rostlin. V boji proti křísům révovým se v minulosti s úspěchem používaly insekticidy. Nicméně, s ohledem na ochranu životního prostředí a zdraví spotřebitelů se stále více prosazují šetrnější metody ochrany rostlin. Mezi ně patří například používání biologických preparátů, které cílí přímo na kříska révového a nepoškozují ostatní organismy. Důležitá je také volba odolnějších odrůd révy, které lépe odolávají napadení škůdci. V neposlední řadě hraje klíčovou roli i správná péče o vinohrad, která zahrnuje pravidelné sledování zdravotního stavu rostlin, odstraňování napadených částí a udržování optimálních pěstebních podmínek.
Publikováno: 25. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití