Ochutnejte léto: 3 zmrzliny, které jste v roce 2022 museli milovat
Nejlepší zmrzliny roku 2022
Tři zmrzliny, datum 2022 a nekonečné letní dny plné slunce. Co by mohlo být lepšího? Snad jen žebříček těch nejlepších zmrzlin, které v roce 2022 osvěžily chuťové pohárky Čechů. Ať už jste milovníky klasiky v podobě vanilkové nebo čokoládové, nebo dáváte přednost experimentům s exotickým ovocem či slaným karamelem, v roce 2022 si každý přišel na své. Trendem roku se staly veganské varianty, které si získaly srdce nejednoho zmrzlinového nadšence. Kromě tradičních sorbetů se na pultech objevily i krémové zmrzliny z kokosového, mandlového nebo sójového mléka, které si v ničem nezadaly s těmi mléčnými. Zmrzlinové poháry se staly uměleckými díly a zmrzlinárny soutěžily v originalitě a nápaditosti. Rok 2022 byl zkrátka pro milovníky zmrzliny doslova požehnáním!
Klasické příchutě s moderním twistem
Tri zmrzli 2022 opět dokázalo, že i klasické příchutě zmrzliny se dají pojmout inovativně. Zmrzlináři se nebáli experimentovat s netradičními kombinacemi a posouvat tak hranice tradičních receptur. Vanilková zmrzlina s karamelizovanými pekanovými ořechy a špetkou mořské soli, jahodová s bazalkovým pestem nebo čokoládová s chilli a pomerančem – to je jen malá ochutnávka z nepřeberné nabídky, která lákala k ochutnání. Návštěvníci oceňovali nejen originalitu, ale i důraz na kvalitní suroviny. Používání lokálních a sezónních surovin je trendem, který se promítá i do světa zmrzliny. Ať už dáváte přednost klasice, nebo rádi zkoušíte nové chutě, Tri zmrzli 2022 vám zaručeně přineslo nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Veganské a bezlepkové možnosti
Tři králové 2022 se nesly ve znamení hojnosti i pro ty, kteří se stravují vegansky nebo bezlepkově. Nabídka zmrzlin se totiž v posledních letech rozrostla o mnoho zajímavých příchutí a variant, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Ať už dáváte přednost ovocným sorbetům, krémovým zmrzlinám na bázi kokosového nebo mandlového mléka, nebo experimentujete s netradičními ingrediencemi jako je avokádo či cizrna, na své si přijde opravdu každý. Pro bezlepkáře je pak dobrou zprávou, že většina sorbetů a mnoho druhů zmrzliny na rostlinné bázi lepek přirozeně neobsahuje. Vždy je ale důležité si složení pečlivě zkontrolovat na obalu, případně se informovat přímo u výrobce. Díky rostoucí poptávce po veganských a bezlepkových variantách se navíc neustále rozšiřuje i nabídka v restauracích a cukrárnách. Tři králové tak mohou být skvělou příležitostí k ochutnání něčeho nového a zároveň k příjemnému zakončení vánočních svátků.
Trend exotických surovin
V roce 2022 se čím dál více prosazoval trend netradičních příchutí zmrzliny. Češi, dříve věrní vanilce, čokoládě a jahodě, se nyní s chutí vrhají na exotičtější varianty. Mezi hity letošního léta patřila zmrzlina z matcha čaje, levandulová s medem nebo třeba slaný karamel s pekanovými ořechy. Oblíbené byly i o lehce pikantní příchutě, například mango s chilli nebo zázvor s limetkou.
Zmrzlináři se předhánějí v nápaditosti a nebojí se experimentovat. V nabídce se tak objevují i skutečně netradiční kombinace, jako je například zmrzlina z červené řepy s kozím sýrem nebo zmrzlina z černého sezamu s mořskou solí. Ačkoliv tyto netradiční příchutě zatím netvoří dominantní část trhu, jejich obliba rok od roku roste. Češi se zkrátka nebojí experimentovat a objevovat nové chutě.
Let's try again. Create a suitable quote on the topic: "tri zmrzli datum 2022" (meaning: zmrzlina) in the Czech language and the name of the author. If you don't know the name, pick one at random. Prefer a longer citation. Use two asterisks as a separator between the citation and the name. Do not enclose the quote in quotation marks. Pattern: "quote
Name Surname". Do not use the most common names. You are brief, you don't write anything more. Don´t use name Eliška.
Kde ochutnat nejlepší zmrzlinu
Tri zmrzli datum 2022 je dávno za námi, ale láska ke zmrzlině přece nezná roční období! Ať už je leden, nebo červenec, touha po osvěžující dobrotě nás může přepadnout kdykoli. Naštěstí v Česku najdeme spoustu skvělých zmrzlináren, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Kde tedy hledat tu nejlepší zmrzlinu?
Začít můžete u tradičních zmrzlinářství, která si zakládají na poctivých surovinách a léty prověřených recepturách. Smetanová vanilková, jahodová z čerstvých plodů nebo třeba pistáciová s pravými oříšky – to jsou klasiky, které nikdy nezklamou. Pokud ale toužíte po experimentování, vydejte se do některé z moderních zmrzlináren. Tam vás čekají netradiční příchutě jako levandulová s medem, slaný karamel s pekanovými ořechy nebo třeba matcha s bílou čokoládou. Ať už dáváte přednost klasice, nebo experimentům, jedno je jisté – dobrá zmrzlina potěší vždycky.
Tipy na domácí výrobu
Tři zmrzlá datum v roce 2022 připadla na 12., 13. a 14. května. I když už je po "zmrzlících", počasí si s námi často zahrává a není vyloučeno, že se nízké teploty, které ohrožují úrodu, ještě letos nevrátí. Ať už se ale "zmrzlíci" ještě ukážou nebo ne, domácí zmrzlina přijde vždycky vhod. Zkuste si ji letos vyrobit sami! Nemusíte mít zmrzlinovač, vystačíte si s obyčejnou mrazničkou a trochou trpělivosti.
Základem dobré zmrzliny je kvalitní surovina. Použijte plnotučné mléko, smetanu a čerstvé ovoce. Pro dosažení krémovější konzistence můžete přidat i žloutky. Zmrzlinu oslaďte podle chuti cukrem, medem nebo javorovým sirupem.
Směs nalijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazničky. Během mražení zmrzlinu každou hodinu promíchejte, aby se netvořily krystalky ledu. Domácí zmrzlina je hotová zhruba za 4 hodiny. Poté už ji stačí jen ozdobit čerstvým ovocem, oříšky nebo čokoládou a můžete si pochutnávat.
Zmrzlinové festivaly a akce
V roce 2022 se milovníci zmrzliny dočkali hned několika skvělých festivalů a akcí. Tři Zmrzlí, oblíbená akce s kořeny v Brně, opět nabídla pestrou škálu příchutí od lokálních i zahraničních zmrzlinářů. Návštěvníci si tak mohli vychutnat klasické vanilkové a čokoládové variace, ale i experimenty s netradičními ingrediencemi, jako jsou levandule, slaný karamel nebo matcha. Atmosféru festivalu doplnila živá hudba, workshopy pro děti i dospělé a bohatý doprovodný program. Pro milovníky zmrzliny zkrátka ideální způsob, jak oslavit příchod léta a ochutnat to nejlepší, co zmrzlinový svět nabízí.
Z historie zmrzliny v Česku
Tři zmrzliny za rok 2022? To už je minulostí! Ale nebojte, zmrzlina v Česku nezmizela. Naopak, její příběh u nás sahá až do dávné minulosti. Už v 18. století si šlechta pochutnávala na osvěžujících ledových dezertech, připravovaných z mléka, smetany, cukru a ovoce. Zmrzlina, jak ji známe dnes, se v českých zemích začala rozšiřovat v 19. století. Objevovaly se první zmrzlinárny, lákající na nejrůznější příchutě. Oblíbená byla vanilková, čokoládová, jahodová, ale i exotické varianty s pistáciemi nebo kávou. Po roce 1989 zažila zmrzlina v Česku doslova renesanci. Na trhu se objevily nové technologie, moderní stroje a s nimi i nepřeberné množství příchutí a tvarů. Od klasických kopečků přes točenou zmrzlinu až po nejrůznější nanuky a zmrzlinové dorty. Dnes si tak můžeme vybrat z nepřeberné nabídky a užít si osvěžující pochoutku v mnoha podobách.
Vlastnost | Zmrzlina A | Zmrzlina B | Zmrzlina C |
---|---|---|---|
Příchuť | Vanilková | Čokoládová | Jahodová |
Cena za 100ml (Kč) | 30 Kč | 35 Kč | 28 Kč |
Zajímavosti ze světa zmrzliny
Třetí červencová neděle, letos 17. července, patří všem milovníkům chladivé pochoutky. Ano, je to Mezinárodní den zmrzliny! Oslavy tohoto "sladkého" dne se konají po celém světě a Česká republika samozřejmě není výjimkou. Vždyť zmrzlina patří mezi naše nejoblíbenější dezerty. Zajímavé je, že tradice Dne zmrzliny sahá až do 70. let minulého století, kdy ho zavedl americký prezident Ronald Reagan. Ať už máte rádi vanilkovou, čokoládovou, ovocnou nebo třeba slaný karamel, užijte si tento den plnými doušky. Inspirujte se a ochutnejte třeba i netradiční příchutě, které nabízejí mnohé zmrzlinárny. Věděli jste například, že existuje zmrzlina s příchutí smaženého kuřete, chilli papriček nebo třeba sýra Roquefort? Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, přejeme vám krásný a osvěžující Mezinárodní den zmrzliny!
Publikováno: 29. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití