Odpověď: Dokonalý recept na Butter chicken, který si zamilujete

Butter Chicken Recept

Klasické kuřetí máslo

„Klasické kuřecí máslo“ je trochu zavádějící název, protože v Indii byste tento pokrm pod tímto názvem hledali marně. Ve skutečnosti se jedná o pokrm zvaný „butter chicken“, který v Česku zdomácněl právě jako „kuřecí máslo“. Ať už mu ale říkáte jakkoliv, jedno je jisté – jedná se o delikatesu, která si učarovala miliony strávníků po celém světě.

Základem receptu na butter chicken je marinované kuřecí maso, které se opéká v tandoori peci a následně se dusí v krémové rajčatové omáčce s máslem, smetanou a kořením garam masala. Právě kombinace těchto ingrediencí dodává pokrmu jeho nezaměnitelnou chuť, která je zároveň pikantní, nasládlá i jemně kyselá.

Přestože se může zdát příprava butter chicken složitá, opak je pravdou. Existuje nespočet receptů, které se liší náročností i použitými ingrediencemi. Pokud si tedy chcete pochutnat na tomto indickém skvostu i v pohodlí domova, nemusíte se bát experimentovat a najít si recept, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Ingredience pro máslo

Pro dosažení sametově hebké a lahodné omáčky v receptu na butter chicken je klíčové použít kvalitní máslo. Máslo dodá omáčce bohatou chuť a krémovou texturu, která je pro toto jídlo typická. Vybírejte máslo s vyšším obsahem tuku, ideálně 82%, pro dosažení nejlepších výsledků. Množství másla se může v různých receptech lišit, obvykle se však pohybuje mezi 100 a 150 gramy. Některé recepty dokonce používají kombinaci másla a ghí, což je přepuštěné máslo, které dodá omáčce ještě intenzivnější chuť. Při vaření s máslem buďte opatrní, aby se nepřepálilo. Máslo rozpouštějte na mírném ohni a neustále míchejte, aby se nepřichytilo ke dnu pánve.

Příprava kuřete

Kuřecí maso je vhodné před samotnou přípravou butter chicken naporcovat na menší kousky, ideálně o velikosti sousta. Tak se maso lépe propeče a bude krásně šťavnaté. Před samotnou tepelnou úpravou je vhodné kuřecí maso marinovat. Marinování dodá kuřeti lahodnou chuť a zároveň ho změkčí. Existuje mnoho receptů na marinádu na butter chicken, oblíbená je kombinace jogurtu, citronové šťávy, zázvoru, česneku a koření jako je garam masala, římský kmín a kurkuma. Kuřecí maso stačí marinovat alespoň 30 minut, ale pro intenzivnější chuť je ideální doba marinování 2-3 hodiny, klidně i přes noc v lednici. Po marinování se maso může opéct na pánvi dozlatova, nebo se rovnou přidá do omáčky a dusí se v ní doměkka.

Srovnání receptů na Butter Chicken
Vlastnost Recept 1 Recept 2
Doba přípravy 30 minut 45 minut
Doba vaření 45 minut 1 hodina
Obtížnost Střední Snadný

Tajemství marinády

Kouzlo máslového kuřete, pokrmu, který si podmanil chuťové pohárky po celém světě, tkví v dokonalé souhře koření a v neposlední řadě v __tajemství marinády__. Právě ta dodává kuřeti jeho charakteristickou chuť a hebkost. Marináda na butter chicken není jen tak ledajaká. Její základ tvoří jogurt, který maso krásně zjemní a dodá mu jemně nakyslou chuť. Do jogurtu se pak přidává směs aromatického koření, jako je zázvor, česnek, římský kmín, koriandr a chilli. Tato směs koření nejenže dodá kuřeti lahodnou chuť, ale také ho krásně provoní. Důležitou roli v marinádě hraje i citronová šťáva, která pomáhá rozložit bílkoviny v mase a učinit ho tak ještě křehčí. Aby se všechny chutě krásně propojily, je ideální nechat kuře v marinádě odležet v chladničce alespoň několik hodin, nejlépe však přes noc. Čím déle se kuře v marinádě nachází, tím intenzivnější chuť a vůni získá.

Neexistuje žádný důvod, proč by recept na butter chicken nemohl být krátký a výstižný, jako báseň. Stačí pár slov k vyjádření harmonie chutí: máslo, rajčata, zázvor, česnek, koriandr, chilli... a kuře, samozřejmě.

Zdena Špačková

Dokonalá rajčatová omáčka

Klíčem k dokonalému butter chicken je bezpochyby lahodná a krémová rajčatová omáčka. Zatímco kuřecí maso se marinudedo křehka v jogurtové směsi s voňavým kořením, rajčatová omáčka dodává pokrmu nezaměnitelnou chuť a barvu. Základem je kombinace čerstvých, zralých rajčat a rajčatového pyré, obohacená o zázvor, česnek a zelené chilli papričky pro pikantní nádech. Jemnost omáčky zajišťuje máslo a smetana, které se do ní pomalu vmíchávají až na závěr. Důležité je také správné dochucení – kombinace soli, cukru a citronové šťávy vyvažuje sladkost rajčat a dodává omáčce harmonickou chuť.

Vaření kuřecího másla

Kuřecí máslo, v originále butter chicken, je krémové a aromatické kuřecí kari pocházející z Indie. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje dodržení několika kroků pro dosažení autentické chuti. Základem je marinované kuřecí maso, ideálně stehna bez kostí a kůže, naložené v jogurtu s kořením. Mezi typické ingredience marinády patří garam masala, římský kmín, kurkuma, zázvor, česnek a chilli. Marinování kuřete je klíčové pro jeho křehkost a šťavnatost, proto ho nechte v lednici odpočívat alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc. Samotná omáčka se připravuje z cibule, rajčat, másla a smetany. Cibule se restuje dozlatova, poté se přidají rajčata a koření a vaří se do zhoustnutí. Tajemstvím sametově hebké omáčky je rozmixování rajčat a cibule do hladka. Nakonec se do omáčky vmíchá máslo a smetana, přidá se opečené kuřecí maso a nechá se prohřát. Kuřecí máslo se podává s rýží basmati nebo plackami naan a ozdobené čerstvým koriandrem.

Servírování a tipy

Kuřecí máslo podávejte horké, ideálně ihned po dovaření, aby si zachovalo svou krémovou texturu a bohatou chuť. Tradičně se servíruje v hlubokých talířích, aby se v nich udržela omáčka, a doplňuje se nadýchanou rýží basmati nebo plackou naan. Pro ještě autentičtější zážitek můžete rýži posypat špetkou šafránu a ozdobit ji praženými mandlemi. Nezapomeňte ani na čerstvý koriandr, který dodá pokrmu svěžest a vůni. Pro ty, kteří mají rádi pikantnější jídla, je možné kuřecí máslo dochutit chilli vločkami nebo podávat s nakládaným mangem, které příjemně vyváží sladké a pálivé tóny.

Publikováno: 26. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití