Odpověď: Dokonalý recept na tradiční moravské špecle

Špecle Recept

Historie moravských špeclí

Moravské špecle, tyhle malé knedlíčky nepravidelného tvaru, jsou s moravskou kuchyní neodmyslitelně spjaty. Jejich historie sahá až do dob Rakouska-Uherska, kdy se těšily velké oblibě v celém Rakouském císařství. Na Moravě se však špechle zabydlely nejvíce a staly se nedílnou součástí tradiční kuchyně. Připravovaly se z jednoduchých surovin, které byly dostupné v každé domácnosti - mouky, vajec a vody. Těsto se následně ručně strouhalo nebo tlouklo vařečkou a následně se kousky těsta házely do vroucí vody. Moravské špechle se tradičně podávaly jako příloha k masitým pokrmům, ale i samostatně s různými druhy omáček, zelím nebo tvarohem. Recept na tradiční moravské těstoviny se předával z generace na generaci a každá rodina měla svůj vlastní, opečovávaný recept. I dnes patří moravské špechle k oblíbeným pokrmům a těší se velké popularitě nejen na Moravě, ale i v celé České republice.

Ingredience na špecle

Na přípravu pravých domácích špejlí, ať už se chystáte na klasiku nebo experimentujete s moderní verzí, budete potřebovat jen pár základních ingrediencí. Žádné složitosti, v jednoduchosti je krása a to platí i v kuchyni. Základem jsou samozřejmě vejce, ideálně od spokojených slepic z volného výběhu, která dodají těstu krásnou barvu a bohatou chuť. Dále hladká mouka, pro ty co se drží tradice, ale klidně můžete experimentovat s celozrnnou variantou pro zdravější verzi. Špetka soli pro zvýraznění chuti nesmí chybět a pro ty, co mají rádi nadýchanější těsto, je tu ještě možnost přidat trochu mléka nebo perlivé vody. Množství ingrediencí se liší podle druhu špejlí, které se chystáte vařit, a také podle konzistence těsta, jakou preferujete. Některé recepty, obzvláště ty na tradiční moravské těstoviny, přidávají i lžíci rozpuštěného másla pro jemnější strukturu.

Příprava těsta na špecle

Příprava těsta na špecle, tradiční moravské těstoviny, je snadná, ale vyžaduje trochu cviku a trpělivosti. Základními ingrediencemi jsou hladká mouka, vejce, sůl a voda. Některé recepty přidávají i mléko pro jemnější chuť nebo špetku muškátového oříšku pro aroma. Důležité je správné dávkování ingrediencí a důkladné propracování těsta. Začněte smícháním mouky se solí v míse. Vytvořte důlek a do něj rozklepněte vejce. Postupně přidávejte vodu a mléko, pokud ho používáte, a těsto důkladně propracovávejte vařečkou nebo rukama. Těsto by mělo být hladké, pružné a mírně lepkavé. Nemělo by být příliš tuhé, ale ani příliš řídké. Hotové těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout v chladu pod utěrkou. Během této doby se uvolní lepek a těsto se bude lépe tvarovat. Po odpočinutí můžete těsto vyválet na pomoučeném vále nebo ho rovnou protlačovat přes haluškovač či špecle struhadlo do vroucí osolené vody.

Tvarování a vaření špeclí

Těsto na špecle, ať už se jedná o tradiční moravské těstoviny nebo jejich modernější variace, se vyznačuje svou vláčností a zároveň pevností. Právě tato konzistence umožňuje jejich specifické tvarování a následné vaření. Tvarování špeclí se liší podle regionu a zvyklostí. Někdo preferuje speciální struhadlo s otvory, kterým se těsto protlačuje přímo do vroucí vody. Jiní volí tradičnější metodu nožem, kdy se z tenké placky těsta odkrajují malé kousky, které padají do hrnce. Důležité je, aby voda, ve které se špecle vaří, byla dostatečně osolená a s kapkou oleje, aby se neslepily. Po vhození těsta do vody je nutné ji krátce promíchat a následně vařit přibližně 3-5 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Uvařené špecle scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se zastavil proces vaření a zachovala se jejich pružnost. Poté je můžeme dále upravovat dle chuti – smažit na másle, zapékat se sýrem nebo podávat jako přílohu k masu se šťávou.

Tipy pro dokonalé špecle

Tradiční moravské těstoviny, neboli špecle, jsou symbolem poctivé domácí kuchyně. Chcete-li, aby se i vám povedly na jedničku, máme pro vás pár tipů. Těsto na špecle by mělo být hustší než na lívance, ale stále se musí dát dobře protlačit přes cedník nebo haluškovač. Pro dosažení správné konzistence přidávejte mléko postupně a těsto důkladně propracujte. Vaříme je v osolené vodě s kapkou oleje, aby se neslepily. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Scedíme je a propláchneme studenou vodou. Špecle se podávají jako příloha k různým omáčkám, masům nebo se z nich připravují sladké varianty s mákem a tvarohem. Nebojte se experimentovat a přidat do těsta bylinky, česnek nebo špenát.

Vlastnost Tradiční moravské těstoviny
Hlavní ingredience Hladká mouka, vejce, voda, sůl
Tvar Nepravidelné kousky těsta, často protáhlé
Textura Měkké, ale lehce tužší

Tradiční i moderní variace

Špecle, ty lahodné nočky známé z rakouské kuchyně, si získaly srdce gurmánů po celém světě a Česká republika není výjimkou. U nás, obzvláště na Moravě, se těší velké oblibě a tradice jejich přípravy se dědí z generace na generaci. Zatímco základ receptu zůstává stejný – jednoduché těsto z mouky, vajec a vody – existuje nepřeberné množství variací, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Od tvaru a tloušťky nočků, přes použití různých druhů mouky, až po způsob servírování, fantazii se meze nekladou. Milovníci slaných jídel si pochutnají na špeclích s opečenou cibulkou a slaninou, smetanovou omáčkou s houbami nebo třeba se zelím a uzeným masem. Vegetariáni je mohou zkombinovat s restovanou zeleninou, sýrem či bylinkovým pestem. A co teprve sladká varianta? Špecle posypané tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem jsou zkrátka neodolatelné! Ať už se rozhodnete pro tradiční nebo moderní variaci, jedno je jisté – špecle si zamilujete.

Není k dispozici žádný slavný citát o receptu na špecle.

Nikdo Nikdovič

Servírování a dochucení špeclí

Špecle, ať už připravené podle tradiční moravské receptury nebo v modernějším pojetí, si zaslouží i vkusné servírování a doladění chuti. Horké, čerstvě uvařené špecle scedíme a můžeme je lehce promíchat s rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Podáváme je jako přílohu k různým masitým pokrmům, jako je vepřová pečeně, svíčková nebo guláš. Skvěle se hodí i k dušenému zelí, houbám či sýrovým omáčkám. Pro vegetariánskou variantu můžeme špecle smíchat s restovanou zeleninou, posypat sýrem a zapéct v troubě. Chuť špeclí se dá ozvláštnit i bylinkami, jako je pažitka, petrželka nebo libeček. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na vaší chuti a preferencích.

Publikováno: 22. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití