Udon: Chuť Japonska v misce
Udon - japonská specialita
Udon je silná nudle z pšeničné mouky, která je základem mnoha japonských pokrmů. Udon se vaří v jednoduchém vývaru zvaném kakedashi, který se připravuje z dashi, sójové omáčky a mirinu. Existuje mnoho variant udonu, které se liší podle regionu a sezóny. Mezi nejoblíbenější patří kitsune udon s tofu fritovaným v sladké sójové omáčce, tempura udon s krevetami a zeleninou v tempuře nebo nabeyaki udon, který se podává v horkém hrnci s masem, vejcem a zeleninou. Udon je vydatné a chutné jídlo, které je v Japonsku oblíbené pro svou jednoduchost a variabilitu.
Historie a původ udonu
Přesný původ udonu v Japonsku je zahalen tajemstvím a existuje několik teorií. Jedna z nejrozšířenějších tvrdí, že udon byl do Japonska přinesen v 7. století buddhistickým mnichem Kuukaiem z Číny. Mnich Kuukai byl významnou osobností japonského buddhismu a během svých cest do Číny se seznámil s technikami výroby nudlí. Po svém návratu do Japonska údajně představil tyto znalosti v oblasti dnešní prefektury Kagawa, která je dnes proslulá svou produkcí udonu.
Vlastnost | Udon | Ramen |
---|---|---|
Typ nudlí | Silné, pšeničné | Tenké, pšeničné |
Chuť vývaru | Jemná, často na bázi sójové omáčky a dashi | Silná, často na bázi vepřového vývaru, miso pasty nebo sójové omáčky |
Udon se stal rychle oblíbeným jídlem mezi prostými lidmi pro svou sytost a dostupnost. Na rozdíl od jiných druhů nudlí, které se vyráběly z dražší rýžové mouky, se udon vyráběl z pšeničné mouky, která byla v Japonsku dostupnější. Díky své jednoduchosti a variabilitě se udon stal nedílnou součástí japonské kuchyně a jeho popularita se rozšířila do celého Japonska. Dnes existuje nespočet variací udonu, které se liší typem vývaru, přílohami a regionálními specialitami.
Typy nudlí udon
Udon jsou silné japonské nudle z pšeničné mouky, které se často používají v japonské kuchyni. Existuje mnoho druhů udonských nudlí, které se liší tloušťkou, texturou a způsobem přípravy. Hime udon jsou tenčí nudle udon, které se hodí do polévek a salátů. Inaniwa udon jsou ploché a široké nudle udon, které se často podávají studené s omáčkou na namáčení. Kishimen jsou ploché nudle udon, které pocházejí z Nagoji a jsou známé svou kluzkou texturou. Všechny druhy udonských nudlí se hodí do japonské nudlové polévky, která se nazývá udon.
Příprava a vaření udonu
Udon jsou silné pšeničné nudle, které jsou základem mnoha japonských pokrmů. Vaření udonu je poměrně jednoduché a rychlé. Začněte tím, že přivedete velký hrnec osolené vody k varu. Jakmile se voda vaří, přidejte nudle udon a vařte je podle pokynů na obalu, obvykle 8–10 minut. Nudle by měly být al dente, tedy pevné na skus, ale ne tvrdé. Po uvaření nudle sceďte a propláchněte je studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Udon se často podává v horkém vývaru zvaném dashi, který se připravuje z kombu řasy a bonito vloček. Do dashi se pak přidávají další ingredience, jako je sójová omáčka, mirin a cukr, aby se dosáhlo požadované chuti. Udon se podává s různými druhy masa, zeleniny a dalších ingrediencí. Oblíbenou variantou je kitsune udon s tofu, tempura udon s tempurovanými krevetami a zeleninou, nebo niku udon s hovězím masem.
Oblíbené variace udonu
Udon, silné pšeničné nudle, jsou základem mnoha japonských polévek a hlavních jídel. Jejich neutrální chuť je ideální pro vstřebávání chutí vývarů a omáček. Mezi nejoblíbenější variace udonu patří kakedashi udon, jednoduchá, ale lahodná polévka s jemným vývarem dashi, sójovou omáčkou a mirinem, ozdobená jarní cibulkou a plátkem kamaboko. Pro milovníky výraznějších chutí je tu kitsune udon, kde se k základnímu vývaru přidává sladký smažený tofu aburaage. Další oblíbenou variantou je tempura udon, kde se k nudlím přidává křupavá tempura, nejčastěji krevety nebo zelenina. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, udon vás zaručeně zahřeje a zasytí.
Udon v japonské kultuře
Udon, silné bílé nudle z pšeničné mouky, jsou v Japonsku stejně běžné jako rýže. Jsou nedílnou součástí japonské kuchyně a kultury po staletí. Udon se podává v nespočtu variant, od horkých polévek po studené pokrmy s nejrůznějšími druhy masa, zeleniny a tempury. Každá oblast Japonska má své vlastní speciality a variace. Například v oblasti Kansai, známé pro svou delikátní chuť, se udon často podává ve světlém vývaru z kombu a sójové omáčky, zatímco v chladnějších oblastech se setkáte s vydatnějšími verzemi s miso pastou a vepřovým masem. Kromě regionálních specialit existuje nespočet způsobů, jak si udon vychutnat. Ať už si je dáte v horké polévce v chladném dni, nebo studené s osvěžující omáčkou v létě, udon je vždy skvělou volbou.
Horká polévka udon zahřeje nejen ruce držící misku, ale i duši unavenou dlouhým dnem.
Zdena Šimková
Tipy pro domácí přípravu
Domácí příprava japonské nudlové polévky s udon nudlemi není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Základem je kvalitní dashi, vývar z kombu řasy a bonito vloček, který dodá polévce nezaměnitelnou chuť umami. Pro vegetariány existuje varianta s houbami shiitake. Důležité jsou také udon nudle, silné pšenničné nudle typické svou pružností. Seženete je sušené i čerstvé v obchodech s asijskými potravinami. Nebojte se experimentovat s dalšími ingrediencemi. Do polévky se hodí například marinované vepřové maso chashu, vařené vejce naměkko, jarní cibulka, sezamová semínka nebo nori řasa. Pro pikantnější chuť přidejte chilli papričky nebo chilli olej. Pamatujte, že příprava japonské nudlové polévky je spíše o jednoduchosti a čerstvosti surovin.
Kde ochutnat nejlepší udon?
Udon, ty silné, žvýkací nudle z pšeničné mouky, jsou základem japonské kuchyně. Ať už je máte rádi v horké polévce nebo vychlazené s pikantní omáčkou, udon uspokojí vaše chuťové pohárky. V České republice naštěstí existuje spousta míst, kde si můžete dát tuto japonskou pochoutku. Pokud toužíte po autentickém zážitku, zamiřte do některé z japonských restaurací, které vedou rodilí Japonci. Tam vám naservírují udon přesně tak, jak se má - s dokonale vyváženou polévkou dashi a čerstvými ingrediencemi. Pro milovníky fúzí a experimentů existují restaurace, které kombinují japonskou kuchyni s jinými světovými kuchyněmi. Ochutnejte například udon s hovězím masem po thajsku nebo s krevetami a kokosovým mlékem. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, udon je vždy skvělou volbou pro rychlý oběd nebo sytou večeři.
Publikováno: 16. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití