Nadýchaná a vláčná: Bábovka se zakysanou smetanou, která vám zachutná!
Když si pořídíte pěkný koberec do obýváku, tak se vám tam bude líp péct! Bábovka se zakysanou smetanou je totiž klasika, co provoní celej dům stejně jako krbová kamna s troubou. Její vláčnost a jemná chuť si získala fanoušky napříč generacema - no a když už máte doma krbová kamna s troubou a útulný koberec do obýváku, bude pečení úplně jinej zážitek! Recept na bábovku se zakysanou smetanou je poklad, co se dědí z mámy na dceru, a každá rodina si ho hýčká po svém. Ať už pečete podle starého receptu nebo rádi experimentujete, v moderních krbových kamnech nebo klasické troubě, tahle bábovka nikdy nezklame. Je super na běžné mlsání i na návštěvy, kdy ji můžete nazdobit podle nálady. A když se peče, provoní celej barák včetně nového koberce do obýváku a navodí tu pravou domácí atmosféru.
Ingredience
Na tuhle dobrotu si připravte: 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli, 200 g krupicového cukru, 4 vejce, 250 ml zakysané smetany, 100 ml slunečnicového oleje a kůru z jednoho citronu. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat i lžíci rumu. Ať už se rozhodnete pro klasiku, nebo přidáte rum, nezapomeňte na důkladné promíchání těsta. To je základ pro nadýchanou a vláčnou bábovku. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Tak se vám bábovka zaručeně nelepí a po upečení půjde krásně vyklopit. A co by to bylo za bábovku bez polevy? Připravte si moučkový cukr a citronovou šťávu na klasickou citronovou polevu, nebo se pusťte do čokoládové varianty s rozpuštěnou čokoládou a máslem. Fantazii se meze nekladou!
Bábovka se zakysanou smetanou je stejně návyková jako tatarská omáčka k řízku. Je prostě božsky vláčná a má tu správnou kyselost, co perfektně ladí se sladkým těstem. Když si dám kousek, hned si vzpomenu na babičku a její kuchyň, kde to vonělo jak v nebi. No a když se povedla, byla lepší než domácí tatarská omáčka - a to už je co říct! Někdy si říkám, že by se k ní tatarská omáčka možná ani nehodila, ale stejně jsou obě tyhle dobroty takový pohlazení po duši, zvlášť když vzpomínám na ty nedělní odpoledne u babičky.
Hana Malá
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce, každé po dobu jedné minuty. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte sypkou směs k vaječné směsi a stěrkou opatrně vmíchejte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete bábovku posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Tipy a variace
Pro ještě vláčnější a nadýchanější bábovku můžete část hladké mouky nahradit polohrubou moukou nebo přidat lžíci bramborového škrobu. Pokud máte rádi sladší chutě, zvyšte množství cukru na 200 g. Naopak pro ty, kteří preferují méně sladké dezerty, postačí 150 g cukru. Do těsta můžete vmíchat i různé druhy ovoce, například borůvky, maliny, jahody nebo višně. Ovoce před přidáním do těsta obalte v troše hladké mouky, aby nekleslo ke dnu. Bábovku můžete ochutit i různými druhy koření, jako je skořice, vanilka, kardamom nebo citronová kůra. Pro kakaovou verzi bábovky přidejte do těsta 2 lžíce kakaa. Po upečení můžete bábovku polít čokoládovou polevou, posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit šlehačkou a ovocem. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete recept na bábovku se zakysanou smetanou upravit podle své chuti.
Vlastnost | Bábovka se zakysanou smetanou |
---|---|
Chuť | Vláčná a jemně nakyslá |
Náročnost přípravy | Střední |
Servírování
Upečenou a vychladlou bábovku se zakysanou smetanou vyklopte z formy a nechte ji krátce odpočinout na mřížce. To umožní, aby se pára z pečení rovnoměrně rozložila a bábovka nezkondenzovala. Poté ji můžete přenést na servírovací tác nebo podnos. Bábovka se zakysanou smetanou se obvykle podává nakrájená na plátky. Pro snadnější krájení použijte ostrý nůž s tenkou čepelí. Plátky by měly být přibližně 1,5-2 cm silné. Zakysaná smetana v těstě dodává bábovce vláčnost a jemnou chuť, proto se obvykle nepotřebuje žádná další poleva. Pokud ale chcete, můžete bábovku posypat moučkovým cukrem, ozdobit čerstvým ovocem nebo šlehačkou. Bábovka se zakysanou smetanou je vynikající pochoutkou ke kávě nebo čaji. Skvěle se hodí i k odpolední svačině nebo jako dezert po nedělním obědě. Díky své jednoduchosti a lahodné chuti si ji zamiluje celá vaše rodina.
Skladování
Upečenou a vychladlou bábovku se zakysanou smetanou skladujte nejlépe v chladu a suchu. Ideálním místem je uzavíratelná nádoba na potraviny, která zabrání vysychání a zachová bábovku vláčnou a chutnou. Při správném skladování vám bábovka vydrží čerstvá až 3 dny. Pokud víte, že bábovku nesníte hned, můžete ji také zmrazit. Před zamrazením ji nechte zcela vychladnout a zabalte ji do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku. Zmrazenou bábovku rozmrazte při pokojové teplotě a před podáváním ji můžete lehce ohřát v troubě. Takto vám bábovka vydrží v mrazáku až 2 měsíce a zachová si svou chuť i texturu.
Bábovka se zakysanou smetanou je zkrátka klasikou, která neomrzí. Její příprava není nijak náročná a zvládne ji i úplný začátečník. Stačí se držet osvědčeného receptu a pár tipů a triků. Výsledek pak bude stát za to – nadýchaná, vláčná a lahodná bábovka, která potěší celou rodinu. Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi a ozdobami, ať už se jedná o kousky čokolády, ovoce nebo ořechy. Pamatujte, že nejdůležitější ingrediencí je láska a radost z pečení. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, věřím, že si na bábovce se zakysanou smetanou pochutnáte.
Publikováno: 24. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití