Tajemství dokonalé buchty s tvarohem: Tipy a triky pro nezapomenutelnou chuť!

Buchta S Tvarohem

Co je buchta s tvarohem

Buchta s tvarohem je tradiční český dezert, který patří mezi sladké pečivo. Je to vlastně druh koláče, kde se jako náplň používá tvaroh. Ten se smíchá s cukrem, vejci a někdy i rozinkami nebo jiným ovocem a dochutí se vanilkou nebo citronovou kůrou. Těsto na buchtu s tvarohem může být kynuté nebo tvarohové. Kynuté těsto se po vykynutí rozválí na plát, potře se rozpuštěným máslem a posype se drobenkou. Na drobenku se pak nanese tvarohová náplň a buchta se upeče dozlatova. Tvarohové těsto se vylije na plech, posype se ovocem a zalije se tvarohovou náplní. Buchta s tvarohem se podává nejlépe ještě teplá, ale výborná je i studená. Často se k ní podává šlehačka, zakysaná smetana nebo vanilkový pudink.

Historie a tradice

Buchty s tvarohem, nadýchané a voňavé symboly české kuchyně, v sobě skrývají staletí tradic. Pečení s tvarohem má v českých zemích dlouhou historii, sahající až do středověku. Tvaroh, dostupná surovina, se stal základem mnoha sladkých i slaných pokrmů. Sladké pečivo, pečené v peci, bylo sváteční záležitostí a jeho vůně prolínala celou vesnicí. Recepty na buchty s tvarohem se dědily z generace na generaci, a tak se dochovaly v mnoha variantách. Každá oblast, ba i každá rodina měla svůj vlastní, opečovávaný recept. Lišily se nejen tvary buchet - kulaté, podlouhlé, pletené - ale i náplněmi. Vedle klasického tvarohu se přidávaly rozinky, povidla, mák nebo ovoce. Tradice pečení buchet s tvarohem přetrvává dodnes. Ať už si na nich pochutnáváme v útulné kavárně, nebo si je upečeme doma podle babiččina receptu, vždy nám připomenou bohatou historii a tradice české kuchyně.

Ingredience na buchtu

Na dokonalou buchtu s tvarohem, která vám připomene tu od babičky, budete potřebovat několik základních ingrediencí. Začněte s těstem, na které si připravte 500 g hladké mouky, 1 kostku droždí, 250 ml vlažného mléka, 80 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetku soli a 1 vejce. Pro vláčnost a sametovou chuť přidejte do těsta 80 g rozpuštěného másla. Tajemstvím neodolatelné buchty je náplň. Použijte 500 g měkkého tvarohu, 100 g cukru moučka, 2 žloutky, vanilkový cukr a citronovou kůru pro osvěžující aroma. Pokud máte rádi sladší, klidně přidejte více cukru. Před pečením buchtu potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Na drobenku si smíchejte 100 g hrubé mouky, 80 g cukru krupice a 80 g másla. Vše zpracujte rukama do drobenky a posypte jí buchtu před vložením do trouby.

Vlastnost Buchta s tvarohem Kobliha
Náplň Tvaroh Obvykle marmeláda, někdy pudink
Těsto Kynuté Kynuté
Tvar Kulatý bochánek, často s drobenkou Kulatý, smažený ve fritovacím oleji

Postup přípravy těsta

Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vzejít kvásek, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si v míse smícháme mouku, cukr, sůl a vanilkový cukr. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky. Naopak, pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto vložíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí těsto alespoň jednou propracujeme, aby se do něj dostal vzduch a buchta byla nadýchaná. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválíme na pomoučeném vále na obdélník o velikosti plechu. Plech vyložíme pečicím papírem a rozválené těsto na něj přeneseme. Na těsto rozetřeme připravenou tvarohovou náplň. Druhou polovinu těsta rozválíme na stejně velký obdélník a opatrně ho přeneseme na tvarohovou náplň. Okraje těsta dobře přitiskneme k sobě, aby náplň během pečení nevytekla. Povrch buchty potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud buchta nezezlátne. Po upečení necháme buchtu vychladnout na mřížce.

Náplň z tvarohu

Srdcem každé dobré buchty s tvarohem je bezesporu náplň. Ta by měla být krémová, vláčná a sladká s jemnou kyselinkou od tvarohu. Základ tvoří poctivý tvaroh, nejlépe měkký a tučný. Ten se smíchá s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Pro ještě jemnější konzistenci se do náplně často přidává zakazená smetana nebo máslo. Fantazii se meze nekladou a tak do tvarohové náplně můžete přidat i další ingredience dle chuti. Oblíbené jsou rozinky, kandované ovoce, citronová nebo pomerančová kůra, mák, povidla nebo ořechy. Náplň se pak nanáší na těsto a buchta se peče dozlatova. Správně připravená tvarohová náplň je zárukou lahodné buchty, která potěší malé i velké mlsouny.

Pečení a zdobení

Tvaroh před pečením důkladně prolisujeme nebo prošleháme, aby byl nadýchaný a buchta se krásně propekla. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme dozlatova, zhruba 30-40 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda je buchta upečená i uvnitř. Po upečení necháme buchtu vychladnout. Teprve pak ji zdobíme, aby poleva nestékala a dobře držela. U sladkého pečiva se fantazii meze nekladou. Buchtu s tvarohem můžeme polít čokoládovou polevou, posypat moučkovým cukrem, ozdobit čerstvým ovocem, šlehačkou nebo tvarohovými pusinkami. Pro slavnostnější příležitosti můžeme přidat i mandlové plátky nebo sezónní ovoce. Důležité je, aby zdobení lahodilo oku a zároveň doplňovalo chuť buchty. Při zdobení se můžeme vyřádit i s dětmi, pro které je to skvělá zábava a zároveň se učí pracovat s potravinami.

Varianty a obměny

Buchta s tvarohem je jako chameleon - nabízí nepřeberné množství variant a obměn. Můžete experimentovat s druhem těsta - nadýchané kynuté, křehké linecké nebo vláčné tvarohové, každé dodá buchtě jiný rozměr. Stejně tak náplň se dá obměňovat dle libosti. Přidat můžete rozinky namočené v rumu, kandovanou citrusovou kůru, mák, povidla nebo čerstvé ovoce dle sezóny. Fantazii se meze nekladou! Pro ty, kteří preferují méně sladké varianty, je možné do tvarohové náplně přidat hrst ořechů nebo semínek. A co teprve zdobení? Posypat buchtu moučkovým cukrem, polít čokoládou, ozdobit šlehačkou nebo ovocem? Každá varianta bude chutnat skvěle! Buchta s tvarohem je zkrátka klasika, která se nikdy neomrzí a vždy potěší.

Teplá buchta s tvarohem, to je vůně domova, vzpomínka na dětství a chuť, která zahřeje na duši.

Anežka Nováková

Tipy a triky

Při pečení buchty s tvarohem a jiného sladkého pečiva se vyplatí znát pár triků. Tvaroh před smícháním s těstem nechte okapat, přebytečná voda by mohla způsobit, že buchta nebude držet tvar. Pro nadýchanější těsto použijte vlažné mléko a vejce pokojové teploty. Sladké pečivo bude vláčnější, když ho po upečení potřete rozpuštěným máslem. Nebojte se experimentovat s různými druhy ovoce, ořechů a koření, fantazii se meze nekladou!

Servírování a skladování

Buchtu s tvarohem a další sladké pečivo nejlépe servírujeme čerstvé, kdy si nejvíce vychutnáte jejich chuť a vůni. Ještě teplá buchta krásně voní tvarohem a vanilkou a láká k nakousnutí. Pro ještě lepší zážitek ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo přidat lžíci zakysané smetany. Pokud vám buchta zbude, nezoufejte. Správným skladováním si uchová svou vláčnost a chuť i další den. Uchovávejte ji nejlépe v chladničce, zabalenou v potravinové fólii nebo v uzavřené nádobě. Takto vám vydrží čerstvá až 3 dny. Před další konzumací ji můžete nechat ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě, aby byla opět jako čerstvě upečená. Sladké pečivo, jako jsou koláče, záviny nebo koblihy, skladujte podobně. Důležité je chránit je před vysycháním, a proto je uchovávejte v uzavřené nádobě nebo zabalené v potravinové fólii.

Publikováno: 17. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití