Nadýchaný a voňavý: Objevte kouzlo indického chleba naan

Naan

Historie naanu

Naan, tento lahodný kousek nebe, má kořeny hluboko v historii indického subkontinentu. Jeho příběh se začal psát před staletími, pravděpodobně s příchodem prvních pěstitelů pšenice do údolí řeky Indus. Naan, slovo perského původu, v podstatě znamená "chléb" a odkazuje na jeho základní roli v indické kuchyni. V minulosti se naan připravoval v hliněných pecích zvaných "tandoor", které dodávají chlebu jeho charakteristickou chuť a texturu. Tandoor pece, rozpálené dřevem nebo dřevěným uhlím, vytvářejí suché a intenzivní teplo, díky kterému se naan nafoukne a získá křupavou kůrku, zatímco uvnitř zůstává měkký a nadýchaný. Indický chléb, a naan obzvláště, se stal nedílnou součástí indické kultury a tradice. Podává se k nejrůznějším pokrmům, od aromatických kari a dušených jídel až po grilované maso a zeleninu. Jeho neutrální chuť skvěle doplňuje a vyvažuje bohaté a kořeněné chutě indické kuchyně.

Tradiční příprava

Tradičně se indický chléb, včetně naanu, připravuje v tandooru. Tandoor je pec ve tvaru válce, obvykle vyrobená z hlíny a umístěná částečně nebo zcela pod zemí. Vytápí se dřevěným uhlím, které dodává chlebu jeho charakteristickou kouřovou chuť. Těsto se na rozpálené stěny tandooru nalepí a peče se velmi rychle díky vysoké teplotě, která uvnitř panuje. Tato technika vyžaduje značnou zručnost a zkušenost, aby se chléb nepřipálil a byl rovnoměrně propečený. Vzhledem k tomu, že tandoor není běžnou součástí českých domácností, existují i ​​alternativní způsoby přípravy indického chleba, například na pánvi, v troubě nebo na grilu.

Ingredience naanu

Naan je nepostradatelnou součástí indické kuchyně a jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Základní ingredience se obvykle najdou v každé kuchyni. K přípravě tradičního naanu budete potřebovat hladkou mouku, která dodá těstu potřebnou strukturu. Dále je to bílý jogurt, který naan krásně změkčí a dodá mu jemně nakyslou chuť. Droždí zajistí, že naan během pečení krásně nakyne a bude nadýchaný. Pro ještě bohatší chuť se do těsta často přidává i mléko. Špetka soli zvýrazní všechny chutě a cukr pomůže k aktivaci droždí. Na závěr se do těsta vmíchává rozpuštěné máslo ghee, které dodá naanu typickou chuť a vůni. Nebojte se experimentovat a přidat do těsta i další ingredience, jako je například prolisovaný česnek, nasekaná chilli paprička, koriandr nebo římský kmín. S těmito ingrediencemi bude váš naan chutnat jako z indické restaurace.

Druhy naanu

Svět indického chleba je neuvěřitelně pestrý a naan je jen jedním z mnoha druhů, které Indie nabízí. Naan se od ostatních indických chlebů liší tím, že se připravuje s kvasnicemi, což mu dodává charakteristickou nadýchanou texturu. Existuje nespočet variant naanu, z nichž každá má svou vlastní chuť a vůni. Mezi nejoblíbenější patří česnekový naan, který je potřený voňavým česnekovým máslem, a máslový naan, který se vyznačuje lahodnou máslovou chutí. Pro milovníky sýrů je tu pak sýrový naan, který je plněný roztaveným sýrem, obvykle paneerem nebo mozzarellou. V některých variantách se naan plní i mletým masem, zeleninou nebo bramborami. Ať už si vyberete jakýkoli druh, naan je vždy skvělým doplňkem k indickým pokrmům.

Naan, ten nadýchaný placatý chléb, je jako teplá náruč indické kuchyně, která vás obejme a už nepustí.

Zdeněk Svěrák

Naan v Indii

Naan je v Indii mnohem víc než jen příloha. Je to základní součást indické kuchyně a kultury, která se podává k nespočtu jídel. Naan, placka z kynutého těsta, se tradičně peče v peci tandoor, která mu dodává jeho charakteristickou chuť a texturu. Tandoor je hliněná pec ve tvaru válce, která se rozpaluje dřevěným uhlím a dosahuje velmi vysokých teplot. Díky tomu se naan upeče velmi rychle a má křupavý povrch a nadýchaný vnitřek. Existuje mnoho druhů naanu, od klasického máslového naanu až po varianty plněné sýrem, česnekem nebo bramborami. Indický chléb je obecnější termín, který zahrnuje i další druhy placek, jako je roti, chapati nebo paratha. Ty se liší od naanu způsobem přípravy a použitými surovinami. Roti a chapati se pečou na suché pánvi zvané tawa, zatímco paratha se smaží na oleji. Ať už si vyberete jakýkoli druh, indický chléb je vždy skvělým doplňkem k aromatickým a kořeněným indickým jídlům.

Vlastnost Naan Pšeničný chléb
Původ Jižní a Střední Asie Blízký východ
Typická příprava Pečení v peci Tandoor Pečení v troubě
Použití kynutí Ano Ano (většinou)

Naan ve světě

Naan, ten lahodný indický chléb, si získal srdce a žaludky lidí po celém světě. Jeho jedinečná chuť a textura z něj dělají perfektní doplněk k nejrůznějším pokrmům, od pikantních kari po osvěžující jogurtové dipy. V Indii, zemi svého původu, se naan pečie tradičně v tandooru, hliněné peci rozpálené dřevem. Tato technika dodává chlebu jeho charakteristickou lehce nakouřenou chuť a křupavou texturu. S rostoucí popularitou indické kuchyně se naan rozšířil do celého světa a stal se běžnou součástí jídelníčků v restauracích i domácnostech.

Recepty s naanem

Naan je nepostradatelnou součástí indické kuchyně a jeho jemná, nadýchaná textura a máslová chuť ho předurčují k namáčení do nejrůznějších omáček a curry. Naan, indický kvašený chléb, se tradičně peče v peci tandoor, ale s trochou snahy ho zvládnete připravit i doma na pánvi. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a cviku. Indický chléb se připravuje z mouky, jogurtu a droždí, a existuje mnoho variant s různými druhy mouky, bylinek a koření. Naan chutná skvěle samotný, ale teprve v kombinaci s aromatickými indickými pokrmy vynikne jeho plný potenciál. Můžete ho podávat s klasickým kuřecím kari, jehněčím masem vindaloo nebo zeleninovým korma. Naan poslouží i jako chutný wrap pro falafel, grilovanou zeleninu nebo kuřecí maso tikka.

Publikováno: 08. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití