Obložené chlebíčky: České chuťovky, které nikdy nezklamou
Co jsou to chlebíčky?
Chlebíčky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a kultury. Jsou to vlastně malé, otevřené sendviče, které se podávají při nejrůznějších příležitostech, od rodinných oslav po firemní večírky. Základem chlebíčků je vždycky veka, která se nakrájí na tenké plátky a potře se máslem, pomazánkou nebo lučinou. Na tuto bázi se pak vrství nejrůznější ingredience, jako jsou šunka, salám, sýr, vejce, zelenina, ryby nebo různé druhy pomazánek. Fantazii se meze nekladou a existuje nepřeberné množství variací a kombinací, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Chlebíčky jsou skvělou volbou pro rychlou a snadnou svačinu, ale i pro slavnostnější příležitosti, kdy se podávají jako součást studeného bufetu.
Historie chlebíčků
Obložené chlebíčky, ty malé, zdobené pochoutky, jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Málokdo ale ví, že jejich historie sahá až do 19. století. Tehdy se v českých zemích začaly objevovat první otevřené sendviče inspirované dánskými „smørrebrød“. Tyto sendviče, skládající se z chleba a různých druhů pomazánek, masa, sýrů a zeleniny, si rychle získaly oblibu.
Z běžného sendviče s konzervovanými sardinkami se postupně stal skutečný poklad. Na začátku 20. století pražští lahůdkáři začali zkoušet různé tvary, barvy a kombinace surovin. Takhle vznikly první, nazdobené chlebíčky, které dneska všichni známe. Za jejich "vynálezce" se považuje Jan Paukert, kterej měl lahůdkářství na Václaváku v Praze. Jeho chlebíčky, často i s sardinkami a dalšími dobrotami, zdobil s neuvěřitelnou kreativitou a vkusem. No a netrvalo dlouho a ty jeho sardinky a další pochoutky na chlebíčkách se staly v celý Praze vyhlášenou lahůdkou, ať už šlo o slavnostní příležitost nebo jen tak na chuť.
Typy chlebíčků
Obložené chlebíčky, ty jsou jako pánské střihy - každý si vybere to svoje. Stejně jako kadeřník umí vykouzlit perfektní pánské střihy, tak i v české kuchyni máme spoustu variací těhle malých dobrot. A jako pánské střihy jdou s dobou, tak i chlebíčky se modernizují. Mezi ty nejvíc žádaný patří jasně chlebíčky s bramborovým salátem, co se parádí šunkou, vajíčkem nebo třeba okurkou. Pro ty, co jedou v rybách, jsou tady super chlebíčky s pomazánkou z tuňáka, lososa nebo sardinek, a k tomu nějaká ta křupavá zelenina. A když nejíte maso? Žádnej problém! Chlebíčky s vajíčkovou nebo sýrovou pomazánkou jsou přesně pro vás, ozdobený rajčátkem nebo paprikou vypadají fakt parádně. Je to jako s těma účesama - každej si najde ten svůj styl.
Oblíbené pomazánky
Když děláte chlebíčky nebo jednohubky, potřebujete fakt dobrou pomazánku - ta jim dá šťávu a spojí chutě všech ingrediencí dohromady. Mezi top favority patří vaječná, kterou uděláte z vajíček na měkko, co necháte trochu ztuhnout. Mimochodem, vajíčka na měkko jsou super i samotný, ale do pomazánky je nechte víc projít varem. Když děláte vaječnou, smícháte prostě vajíčka na měkko s majolkou, trochou hořčice a ochutíte solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Pro ty, co maj rádi ryby, je tady tuňáková - stačí zamíchat tuňáka s majolkou, nakrájenou cibulkou a zakápnout citronem. No a ať už si vyberete jakoukoli pomazánku, hlavně nezapomeňte na pořádný pečivo, protože to je základ každýho povedenýho chlebíčku.
Dekorace a ozdoby
Obložené chlebíčky a jednohubky nejsou jen o chuti, ale i o oku lahodícím vzhledu. Správná dekorace dokáže z obyčejného chlebíčku udělat malé umělecké dílo. Fantazii se meze nekladou, důležité je ale zachovat vkus a harmonii. Mezi oblíbené ozdoby patří čerstvá zelenina, ať už jde o plátky okurky, rajčat, papriky, nebo lístky salátu a bylinek. Efektní jsou i různě tvarované plátky ředkviček, ředkve, cibule nebo kyselých okurek. Pro slavnostnější příležitosti se hodí i ozdoby z vařených vajec, sýrů nakrájených na kostičky, plátky šunky srolované do ruliček, nebo kousky ovoce, jako jsou hroznové víno, jahody či mandarinky. Nezapomínejme ani na pomazánky, které můžeme nanášet nejen na povrch, ale i dozdobit jimi chlebíčky pomocí zdobicího sáčku.
Chlebíčky pro každou příležitost
Obložené chlebíčky a jednohubky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a společenských akcí. Tyto malé, ale chutné pochoutky se hodí pro každou příležitost, ať už se jedná o rodinnou oslavu, firemní večírek nebo jen tak na chuť. Jejich příprava je relativně snadná a rychlá, a přitom skýtá nekonečné možnosti kombinací chutí a ingrediencí.
Základem každého dobrého chlebíčku je kvalitní veka nebo bagetka. Pečivo by mělo být čerstvé, křupavé a nakrájené na tenké plátky, aby se s ním dobře pracovalo a aby výsledné chlebíčky nebyly příliš suché. Na plátky pečiva se následně nanáší vrstva pomazánky, která dodá chlebíčkům další rozměr chuti. Mezi nejoblíbenější pomazánky patří vajíčková, vlašský salát, hermelínová nebo rybí pomazánka. Fantazii se meze nekladou a vyzkoušet můžete i netradiční kombinace, jako je avokádová pomazánka s kozím sýrem nebo hummus s pečenou zeleninou.
Vrchní ozdoba chlebíčku je třešničkou na dortu a dodává mu finální vzhled. Můžete použít čerstvou zeleninu, jako jsou rajčata, okurky, paprika nebo ředkvičky, dále pak různé druhy sýrů, uzenin, vajec, hub nebo ryb.
Obložené chlebíčky, to je symfonie chutí a barev, malířské plátno pro kulinářské umělce.
Božena Dvořáková
Tipy pro přípravu chlebíčků
Obložené chlebíčky jsou klasika český kuchyně, podobně jako třeba bábovka se zakysanou smetanou. Jejich příprava vypadá jednoduše, ale pár fíglů vám pomůže udělat je extra dobrý. Základ je kvalitní veka, nejlíp den odležená, aby se vám s ní dobře dělalo a nerozbředla pod pomazánkou. Pomazánku si udělejte doma - ať už klasickou bramborovku nebo vajíčkovou, můžete být kreativní jako při pečení bábovky se zakysanou smetanou. Nebojte se přidat bylinky a koření podle chuti. Hlavně musí bejt pomazánka tak akorát hustá, aby na chlebíčku pěkně držela. Nakonec přijde na řadu zdobení, podobně jako když sypete cukrem bábovku se zakysanou smetanou. Dejte na to čerstvou zeleninu, okurčičky, zelí, vajíčka, salám, sýry - prostě co máte rádi a co se k sobě hodí.
Vlastnost | Klasický chlebíček | Moderní chlebíček |
---|---|---|
Typ chleba | Veka | Toustový chléb, bagetka |
Typ pomazánky | Bramborový salát, vajíčková pomazánka | Avokádová pomazánka, hummus |
Obloha | Šunka, salám, vejce, okurka, rajče | Prosciutto, uzený losos, rukola, cherry rajčátka |
Inspirace a recepty
Obložené chlebíčky a jednohubky jsou stálicí české kuchyně a představují skvělý způsob, jak kreativně využít nejrůznější suroviny. Inspiraci pro jejich přípravu najdete prakticky všude. Stačí se podívat do ledničky a popustit uzdu fantazii. Základem je kvalitní chléb – používá se veka, bageta, toastový chléb, ale i celozrnné varianty. Na plátky chleba pak přijde vrstva pomazánky, která by měla být dostatečně pevná, aby se nevsakovala. Oblíbená je vajíčková, bramborová, rybí nebo pomazánka z luštěnin. Vrchní zdobení je už jen na vás. Fantazii se meze nekladou. Použít můžete čerstvou i sterilovanou zeleninu, uzeniny, sýry, vejca natvrdo, ryby, ovoce, ořechy a bylinky. Chlebíčky a jednohubky se hodí na oslavy, párty, pikniky, ale i jako rychlá a chutná svačina.
Publikováno: 17. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití