Oživte svůj talíř: Magie bylinkové omáčky chimichurri

Chimichurri

Argentinská klasika

Chimichurri, to je omáčka, bez které si Argentinci neumí představit grilované maso. Ať už hovězí, vepřové nebo jehněčí, chimichurri mu dodá ten správný říz. Pikantní, bylinková směs s octem a olivovým olejem probudí chuťové pohárky a z obyčejného grilování se stane kulinářský zážitek. Receptů na chimichurri je nespočet, ale základem je vždy čerstvá petrželka, oregano, česnek, chilli papričky a olivový olej. Tajemství té správné chuti se pak ukrývá v poměru jednotlivých ingrediencí a v kvalitě použitého oleje. Chimichurri se nevaří, pouze se smíchají všechny suroviny dohromady a nechají se odležet, aby se chutě krásně prolnuly. Ať už se rozhodnete pro ostřejší nebo jemnější variantu, chimichurri dodá vašemu grilování ten pravý argentinský šmrnc.

Čerstvé bylinky a koření

Kouzlo chimichurri spočívá v jednoduchosti a svěžesti použitých surovin. Základem jsou čerstvé bylinky, které mu dodávají charakteristickou chuť a aroma. Nezbytnou součástí je petržel, a to jak hladkolistá, tak i kudrnka. Pro výraznější chuť se přidává oregano, jehož zemitá chuť skvěle doplňuje svěžest petržele. Další bylinkou, která se v chimichurri často objevuje, je koriandr. Jeho citrusové tóny dodávají směsi osvěžující nádech. Množství jednotlivých bylin lze upravovat podle chuti, důležité je zachovat jejich čerstvost. Právě čerstvé bylinky dodávají chimichurri jeho nezaměnitelnou chuť a aroma, které se sušenými bylinkami nedá nahradit.

Snadná příprava

Chimichurri je argentinská bylinková omáčka, která se skvěle hodí ke grilovanému masu, rybám i zelenině. Její příprava je velmi snadná a rychlá, takže si ji zvládne doma připravit opravdu každý. Základ chimichurri tvoří čerstvé bylinky, nejčastěji petrželka, oregano a koriandr. Ty se nasekají najemno a smíchají se s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, červeným vinným octem a kořením. Chuť chimichurri je svěží, bylinková a lehce pikantní. Intenzitu chuti si můžete upravit podle vlastní preference přidáním chilli papričky nebo naopak vynecháním octa. Chimichurri se obvykle podává studené a můžete ho skladovat v lednici až týden. Díky své výrazné chuti a jednoduché přípravě se chimichurri stalo oblíbenou omáčkou po celém světě.

Všestranné použití

Chimichurri není jen omáčkou pro grilované maso, ačkoliv v této kombinaci exceluje. Jeho svěží chuť a aromatické bylinky skvěle doplňují i ryby, ať už grilované, pečené nebo smažené. Vyzkoušejte ho s lososem, tuňákem nebo treskou a nebudete litovat. Stejně tak se chimichurri hodí k zelenině, ať už grilované, pečené nebo restované. Jeho svěží chuť dodá zelenině šmrnc a zvýrazní její přirozenou chuť. Skvěle se hodí k cuketě, lilku, paprikám nebo chřestu. Chimichurri můžete použít i jako marinádu na maso, ryby nebo zeleninu. Stačí ho smíchat s olejem a nechat v něm suroviny alespoň hodinu marinovat. Maso bude díky chimichurri krásně křehké a šťavnaté.

Grilované maso

Grilované maso je neodmyslitelnou součástí letních večerů a pikniků. Pro mnohé je vůně opékajícího se masa synonymem pro pohodu a relaxaci. Pokud chcete svůj gurmánský zážitek posunout na další úroveň, vyzkoušejte k masu podávat chimichurri. Tato argentinská salsa s bylinkami a pikantní chutí dodá vašemu pokrmu svěžest a exotický nádech. Chimichurri se tradičně připravuje z petrželky, oregana, česneku, olivového oleje, vinného octa a chilli papriček. Její příprava je velmi snadná a zvládne ji i naprostý začátečník v kuchyni. Stačí všechny ingredience smíchat dohromady a dochutit solí a pepřem. Chimichurri se nejčastěji podává k hovězímu masu, ale skvěle se hodí i k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu. Můžete ji použít i jako marinádu, kterou maso potřete před grilováním.

Vlastnost Chimichurri
Typ Studená omáčka
Původ Argentina
Hlavní ingredience Petržel, oregano, česnek, olivový olej, ocet
Použití K dochucení masa, ryb, zeleniny

Ryby a mořské plody

Chimichurri, svěží argentinská bylinková omáčka, není jen pro milovníky masa. Jeho pikantní, aromatická chuť se skvěle hodí i k rybám a mořským plodům. Kyselost octa a limetkové šťávy v chimichurri krásně prorazí bohatou chuť lososa, tuňáka nebo mečouna. Zkuste potřít rybí steaky chimichurri před grilováním, pečením nebo smažením pro neodolatelnou chuťovou explozi. Chimichurri se také skvěle hodí k mořským plodům, jako jsou krevety, mušle nebo chobotnice. Smíchejte uvařené plody s chimichurri a podávejte s křupavým pečivem nebo jako součást salátu. Pro svěží letní chuť zkuste přidat do chimichurri nasekané mango nebo ananas.

Zelenina a sýry

Chimichurri, svěží argentinská salsa, není jen pro maso! Jeho bylinková chuť se skvěle hodí i k zelenině a sýrům. Zelenina grilovaná, pečená nebo jen tak syrová získá s chimichurri nový rozměr. Vyzkoušejte ho s cuketou, lilkem, paprikou, chřestem nebo třeba květákem. Chimichurri dodá zelenině šmrnc a pikantní říz. A co teprve sýry! Jemné sýry typu feta nebo mozzarella si s chimichurri skvěle rozumí, ale nebojte se experimentovat i s výraznějšími druhy.

Tipy pro skladování

Chimichurri je nejlepší čerstvé, ale dají se skladovat v lednici až 2 týdny. Uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě, abyste zabránili oxidaci a ztrátě chuti. Před použitím nechte chimichurri ohřát na pokojovou teplotu, aby se chutě lépe rozvinuly. Pro delší skladování můžete chimichurri zmrazit. Rozdělte ho na porce do nádob vhodných do mrazáku a zmrazte až na 3 měsíce. Před použitím nechte rozmrazit v lednici. Mějte na paměti, že zmrazení může mírně změnit texturu chimichurri, ale chuť zůstane zachována.

Varianty a obměny

Tradiční receptura chimichurri se může lišit v závislosti na regionu a preferencích kuchaře. Některé varianty přidávají další bylinky a koření, jako je oregano, koriandr nebo uzená paprika, pro obohacení chuti. Jiné recepty experimentují s různými druhy octa, například jablečným nebo bílým vinným octem, pro jemnější chuťový profil. Poměr oleje a octa se také může lišit, někteří preferují intenzivnější bylinnou chuť s menším množstvím oleje, zatímco jiní dávají přednost jemnější a vyváženější chuti s větším množstvím oleje. Kromě klasické verze existují i varianty chimichurri, které obsahují například nakládané papričky pro pikantnější chuť nebo rajčata pro svěžest.

Publikováno: 17. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití